fbpx
Начало » Бакалавър » Проведе се съвместна конференция на НБУ и АУБГ

Проведе се съвместна конференция на НБУ и АУБГ

  • netpro
  • 19 сеп. 2016
  •  Коментарите са изключени за Проведе се съвместна конференция на НБУ и АУБГ
unnamed 5

На 17 септември (събота) от 11 ч. в заседателната зала на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ се проведе обща пресконференция на Нов български университет и Американски университет в България. Събитието е част от богатите програми, организирани по повод 25-годишния юбилей на двете институции

На конференцията взеха участие проф. д-р Пламен Бочков, ректор на Нов български университет и г-н Страци Кулински, президент на АУБ.

Проф. Бочков посвети отбелязването на юбилея на проф. Богдан Богданов – основател и президент на НБУ, който Университетът наскоро загуби.

Акценти в словата на ръководителите бяха моменти от историите на двете висши учебни заведения, изпълнени както с предизвикателства, така и със значими постижения. 25 години двата университета допринасят с дейността си за напредъка и развитието на образованието в България. Предлагат на студентите си достъпно интердисциплинарно и специализирано обучение, както и възможност за провеждане на научни изследвания по международни стандарти. Работят по посока сътрудничество между институциите, които се стремят не към устойчивост в динамично променящата се социална среда, а към нейното управление.

Основна тема в пресконференцията бе настъпилата след създаването на Нов български университет и Американски университет в България промяна в образователната и научната сфера в България. Равносметката е, че значителна част от положителната й трансформация е пряко следствие на положените усилия и безкрайната мотивация на двата екипа. Креативността, обединена с иновативни решения в материалната база и ефективни преподавателски методи и похвати, е предпоставка за подобряването на цялостния образователен процес. Проф. д-р Пламен Бочков определи двата университета като „феномен“ заради въвеждането на непозната досега в България образователна сиситема с гъвкави програми.

Президентът на АУБ наблегна върху влиянието, което оказват двете институции върху развитието на обществото: „Хората, които стоят зад развитието и напредъка, хората, които отговорно и качествено подхождат не само към развитието на собствените си бизнеси, но и към цялостната екосистема, в която съществуват, трябва да притежават ценности и характеристики, които се изграждат по време на обучението. Ние вече 25 години успешно образоваме млади хора, които след завършването си работят  в полза на обществото и допринасят за неговото развитие. Възпитаниците на АУБ са сред най-търсените кадри от работодателите и са сред най-високо платените професионалисти. Наскоро направихме проучване за реализацията на възпитаниците ни след дипломирането. Резултатите са впечатляващи:  99.8% започват работа или продължават обучението си няколко месеца след завършването, 65% имат две или повече предложения за работа, 20% печелят повече от $100,000, а 10,6% са създали собствен бизнес и директно влияят върху развитието на бизнеса и обществото.“

Проф. дин Сергей Игнатов заяви, че „НБУ и АУБ спасиха българската образователна среда и показаха пътя в условията на глобализация и масовизация, предлагайки нов тип взаимоотношения и мениджмънт, черпейки от световния опит. Наше задължение е да се научим да превръщаме високата наука в продукт, за да отговорим на изискванията на средата.“

Представителите на НБУ и АУБ посочиха, че още от създаването им и въпреки различията помежду си, успяват да работят заедно. Сред приоритетите им са промяната на отношението към образованието и изграждането на млади лидери. „Ние доказвамече две организации, макар много различни, макар и в известен смисъл конкурентни, могат да си сътрудничат. НБУ И АУБ са феномен на българското образование“, каза ректорът на НБУ проф. д-р Пламен Бочков.

На пресконференцията присъстваха журналисти, преподаватели и студенти от двата университета, които имаха възможност да зададат въпросите си относно визията на ръководството за предстоящите нововъведения в образователните институции.

 

Модераторът на събитието, журналистът от БНТ Аделина Радева, съобщи, че на 1 октомври от 10 ч. в аудитория 409 на НБУ ще се проведе съвместна научна конференция на АУБ и НБУ на тема “Българските университети в 21. век. Постиженията на НБУ и АУБ в трансформацията на обществото. Научната конференция е второто общо събитие в програмите по отбелязването на юбилея на двете институции.

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top