fbpx
Начало » Любопитно » Пристрастени към Facebook? Може да е в гените ни.

Пристрастени към Facebook? Може да е в гените ни.

  • netpro
  • 25 ян. 2017
  •  Коментарите са изключени за Пристрастени към Facebook? Може да е в гените ни.
facebook

Пристрастените към Facebook може да са генетично програмирани да обичат социалните мрежи, твърдят изследователи. 
 
Специалистите от Кралския колеж в Лондон сравняват навиците, свързани с употребата на интернет, на близо 4250 еднояйчни близнаци с тези на други 4250 двуяйчни близнаци. Става ясно, че гените са отговорни за 39% от времето, прекарано онлайн. 
 
Според изследователите това означава, че социалната мрежа не просто е външен фактор, който изкушава „безпомощните“ потребители, но някои хора естествено имат такава „жажда“.
 
Ключовата съставка на взаимната зависимост между гени и околна среда е изборът. Специалистите поясняват, че хората не са просто пасивни рецепиенти на тяхната околна среда, но активно избират своите преживявания. Тези избори са свързани с генетичните им предразположения. 
 
Тези заключения са изведени въз основа на данни на 8500 шестнадесетгодишни близнаци взели участие в мащабно британско проучване. Изследователите умишлено сравняват еднояйчните близнаци (които споделят 100% от своите гени) с двуяйчни близнаци (които делят 50% от генетичния материал).

По този начин могат да оценят относителния принос на гените и околната среда по отношение на индивидуалните различия при използването на социални медии. Това включва и игрите за забавление и обучение, както и времето, прекарано в чат и Facebook. 
 
Установява се, че значителната продължителност на времето, прекарано в онлайн, може да се дължи и на наследственост. 
 
24% от времето, прекарано в социалните мрежи, се дължи на гените ни. Наследствеността е отговорна и за 37% от времето, което е отделено за онлайн забавление, 34% – за образование и 39% за онлайн игри. 
 
В допълнение уникални фактори на околната среда имат отношение към близо две трети от наблюдаваните различия при употребата на социални мрежи.

Източник: puls.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top