fbpx
Начало » Бакалавър » Прибалтийските страни – отличниците на Европа

Прибалтийските страни – отличниците на Европа

  • netpro
  • 25 ное. 2016
  •  Коментарите са изключени за Прибалтийските страни – отличниците на Европа

Когато Европейският съюз се разшири с 10 нови членки през 2004 година, медиите започнаха масово да използват термина „Нова Европа“. Доколко всички Източноевропейски страни спазват европейските правила и норми е отделен и доста дълъг въпрос. Но има три държави, които безспорно се приемат за отличниците в ЕС. Това трите прибалтийски страни – Литва, Латвия и Естония.

Трите често се групират. Заедно са едни от най-последователните членове на ЕС и НАТО, заедно приеха еврото като валута, заедно влязоха в Шенгенското пространство. Затова и ние ще посветим един комбиниран материал на тях.

Литва

Географски Литва се намира в Северна Европа и заема 65 200 квадратни километра. Страната има излаз на Балтийско море чрез пристанищния град Клайпеда, в областта Курония. Голяма част от територията на страната е покрита с непристъпни гори.

Населението на Литва е около 3 600 000 души, от които близо 85% са литовци. Най-големите малцинства са поляците – около 6 % от населението и руснаци – около 5%. Литовският език прилича единствено на латвийския, но въпреки това не се смята за труден за учене. Голяма част от населението говори и руски, но този език не се смята за престижен в публичното пространство, заради асоциацията му със съветската окупация на страната.

През средновековието Литва е била една от най-големите европейски страни. Разпростирала се е от Балтийско море до средата на днешна Украйна и от днешна Полша до най-западните области на съвременна Русия. Историята на страната е много дълга, затова ще спрем до тук.

Столицата Вилнюс е живописен град, разположен на бреговете на реките Нерис и Вилня, а архитектурата в старата част е една от най-изящните в източна Европа. Вилнюският университет, основан през 1579 г, представлява комплекс в ренесансов стил с безброй вътрешни дворове, който обособява своеобразен град в града.

Образование в страната

В Литва, подобно на България, през 90-те започва роене на частни университети и колежи. Днес в страната 23 висши училище. 14 от тях са държавни, а 8 са частни. Освен това има и филиал на един полски университет.

Английският език уверено си пробива път в образователната система и днес повечето младежи го владеят поне на средно ниво. След влизането на страната в ЕС вече има и университетски програми на езика на Шекспир.

Топ университети в Литва

Класиране в Литва

Класиране в света

Висше училище

1

694

Vilnius University / Vilniaus universitetas

2

1174

Vilnius Gediminas Technical University / Vilniaus Gedimino technikos universitetas

3

1834

Vytautas Magnus University / Vytauto Didžiojo universitetas

4

2102

Mykolas Romeris University / Mykolo Romerio universitetas

5

2215

Kaunas University of Technology / Kauno technologijos universitetas

Източник: www.webometrics.info

Латвия

Латвия заема най-западните части на Източноевропейската равнина и в топографско отношение не се различава много от съседните ѝ държави. Около 75% от площта ѝ е заета от равнини, останалите 25% са ниски хълмове и възвишения. Най-високата точка, връх Гайзинкалнс, има височина от едва 312 метра над морското равнище. Обширни части от Латвия са покрити с гори. Любопитен факт е, че в страната повече от 12 000 малки реки и над 3 000 езера.

Едва около 60% от населението са етнически латвийци. Около 28% са руснаци, които са били заселвани в страната през съветския период. В по-големите градове, като Рига и Даугавпилс, руснаците превъзхождат по брой латвийците. В страната живеят и значителни малцинства от белоруси, украинци и поляци.

Латвийският, един от балтийските езици, е официалният за страната, но руският също е широко разпространен. Населението е предимно християнско, разделено между лутеранска, католическа и руска православна църква.

Образование в страната

Латвия със сигурност не е сред най-популярните дестинации за висше образование в чужбина. Трябва обаче да кажем, че благодарение на европейските фондове местните университети получиха възможност да развият нови и иновативни програми, както и да подобрят материалната си база.

Най-добрите университети в страната са разположени в столицата Рига. Според международните класации това са Рижкия университет, Рижкият технически университет и Рижкият медицински университет.

Топ университети в Латвия

Класиране в Латвия

Класиране в света

Висше училище

1

902

University of Latvia / Latvijas Universitāte Riga

2

1657

Riga Technical University / Rīgas Tehniskā universitāte

3

3158

Latvia University of Agriculture / Latvijas Lauksaimniecības universitāte

4

3398

Riga Stradins University / Rīgas Stradiņa universitāte

5

5295

Transport and Telecommunications Institute Riga / Transporta un sakaru institūts

Източник: www.webometrics.info

Естония

Естония често бива наричана Е-стония, заради масовото използване на дигиталните технологии в страната. Безжичен интернет има почти навсякъде, а т.нар. „електронно правителство“, за което българските политици периодично говорят (без да реализират особени резултати) е факт от почти десетилетие.

Основни промишлени отрасли продължават да са добива на торф, шистов газ, фосфати, както и свързаната с тях химическа промишленост, но новите технологии бързо си пробиват път.  Новите бизнес-сгради никнат като гъби из столицата Талин, където все по-бързо се развиват IT секторът и услугите.

Естония е разположена в североизточната част на Европа с площ 45 226 km 2. На север граничи с големия Фински залив, на запад — с Балтийско море и Рижкия залив, на юг –  с Латвия и на изток — с Русия. Ако Латвия е страна на много езера, то Естония може да се похвали с множество острови –  общо 2 355, разположени в акваторията на Балтийско море. Повечето са малки и нямат постоянно население, с изключение на най-големите Сааремаа и Хиюмаа.

Образование в Естония

Най-престижният университет на Естония не се намира в столицата, а в малкото провинциално градче Тарту. Местното висше училище е основано от немските тевтонски рицари през средновековието и традиционно се смята за културния и образователен център на прибалтийската страна.

Английският език и високите технологии навлизат с бързи темпове във висшето образование на Естония. Международните студенти може да са сравнително малък процент от всички, но се увеличават всяка година. Най-желаните специалности са именно в сферата на IT, киберсигурността и иновациите.

Топ университети в Естония

1

437

University of Tartu / Tartu Ülikool

2

910

Tallinn University of Technology / Tallinna Tehnikaülikool

3

1549

Tallinn University / Tallinna Ülikool

4

1628

Estonian University of Life Sciences / Eesti Maaülikool

5

5614

Estonian Academy of Arts / Eesti Kunstiakadeemia

Източник: www.webometrics.info

материал на Йордан Карапенчев

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top