fbpx
Начало » България » Премиера за 1100 години от смъртта на на свети Климент Охридски

Премиера за 1100 години от смъртта на на свети Климент Охридски

  • netpro
  • 18 ное. 2016
  •  Коментарите са изключени за Премиера за 1100 години от смъртта на на свети Климент Охридски
3587

На 19 ноември 2016 г. ще се състои първата от седемте премиери, с които театър-лаборатория „Алма Алтер“ ще отбележи 1100 години от смъртта на своя учител, патрона на Софийския университет – свети Климент Охридски.

В различни пространства от сградите на Софийския университет в седем поредни дни ще се случат седем слова, седем притчи на изконни теми от живота на човешкото същество. Ще бъде създадена една сценична визия, провокирана от познати и недотам познати ритуали, празници и мистична обредност. По всичко спектаклите напомнят за тайнство, литургия, въплътена в слово, жест, усещания, докосвания, трепети във физическото и духовното, осветено от православното и християнското. Пласиращи се колкото в лоното на религиозното, толкова и в лоното на светското – две неотделими една от друга нагласи в живота и творчеството на св. Климент Охридски.

В ролята на св. Климент ще видим големия български актьор Стефан Попов, заедно с него ритуалите ще пресъздават Петя Йосифова, Георги Арсов и Валерия Димитрова. Музикалната среда ще се обособи от мъжкия и женския църковен хор на Националната гимназия по древни езици и култури „Константин Кирил Философ“.  

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България и Фонд научни изследвания на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 

ПРОГРАМА:

19.11.2016 г. – „Слово за Рождество Христово“ – Богословски факултет, храм-параклис „Св. Климент Охридски“. Начало 17:00 ч.

20.11.2016 г.  – „Слово за Богородица“ – Университетската библиотека. Начало 17:00 ч.

21.11.2016 г.  – „Слово за Лазар“ – Северно крило, складови помещения в мазето. Начало 17:00 ч.

22.11.2016 г. – „Слово за Възкресението“ – Биологически факултет. Начало 17:00 ч.

23.11.2016 г.  – ‘‘Слово за Светите тайни и Светото причастие“ – Музей на Софийския университет. Начало 17:00 ч.

24.11.2016 г.  – ‘‘Слово за Светата Троица и Сътворението“ – Аулата на Софийския университет. Начало 17:00 ч.

26.11.2016 г.  – Живот и слово праведного Климента „Слово за словата на Св. Климент“ Университетски театър Алма Алтер. Начало 18:00 ч.

 

Студентите от театър-лаборатория „Алма Алтер“ призовават своите колеги, преподаватели и граждани на София:

 

„Елате заедно да споделим своята гордост, че сме студенти на Софийския университет „Св. Климент Охридски“!

Елате да се споделим и да открием словото на нашия учител свети Климент!

Елате да четем написаното!

Елате да помним написаното!

Елате да не забравяме написаното, сега и завинаги!

Ние, студентите от театър-лаборатория „Алма Алтер“, ще влезем в мазетата, коридорите, фоайетата, библиотеките в Университета, за да потърсим Словата и Духа на своя учител. Каним Ви да се впуснете с нас в това ъндъргаунд пътуване в миналото, което си пожелахме да бъде наше духовно бъдеще. Хорът на Националната гимназия за древни езици и култури ще напълни пространството с песнопението, запазило българското слово и вяра в най-трудните за България векове.

Ние няма да Ви отегчим, четейки онова, което с очи не може да бъде прочетено. Ще го оживим, ще го пуснем да щъка из телата ни и с всеки импулс ще запалва вашето тяло, и физическото, и духовното.

Граждани,

Бивши студенти на Софийския университет, родители на настоящи и бъдещи студенти, елате да споделите своята гордост от Университета – духовния храм, в който учат вашите деца.

Уважаеми преподаватели,

В тези Климентови, празнични дни, бъдете близо до нас – студентите!

ЕЛАТЕ! ЕЛАТЕ ДА СЕ СРЕЩНЕМ И ГОВОРИМ!“

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top