Начало » Бакалавър » През новата дирекция за българите в чужбина можем да привличаме българи от диаспората към университетите ни

През новата дирекция за българите в чужбина можем да привличаме българи от диаспората към университетите ни

  • netpro
  • 26 сеп. 2016
  •  Коментарите са изключени за През новата дирекция за българите в чужбина можем да привличаме българи от диаспората към университетите ни
kkkk

Новата дирекция за българите в чужбина, която ще създадем в Министерството на образованието и науката, ще работи активно за привличането на студенти от диаспората ни, включително и от Израел – както български евреи, така и младежи без български паспорт. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на среща с ръководствата на българското училище „Патриарх Кирил“ в Тел Авив и на Българския културно-информационен център. 

От училището казаха, че много от учениците им биха искали да продължат висшето си образование в България, най-вече по специалностите медицина, фармация и стоматология, но интерес има и към други – по думите на Рина Даскалов, председател на Българския културно-информационен център. 

Тази година близо 10 хиляди младежи са напуснали българската образователна система заради емиграция и този недостиг трябва да се компенсира, посочи министър Кунева. По думите й българските университети също трябва да са активни в търсенето на чуждестранни студенти. 

Вицепремиерът посочи още, че държавата ще продължи да подпомага българските училища в чужбина. Изготвихме адаптирани програми за тези училища като за първи път нашите експерти се вслушаха в препоръките на учители, които преподават в училища зад граница. В тях се обучават над 20 хиляди деца, ученици и кандидат-студенти в над 250 училища. В училището в Тел Авив учат 33 деца от първи до четвърти клас. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top