fbpx
Начало » България » Представители на академични библиотеки от над 25 страни на конференция в Американския университет в България

Представители на академични библиотеки от над 25 страни на конференция в Американския университет в България

  • netpro
  • 27 май 2015
  •  Коментарите са изключени за Представители на академични библиотеки от над 25 страни на конференция в Американския университет в България
American University Bulgaria

140 представители на университети от над 25 страни ще вземат участие в дванадесетата годишна конференция на Американския международен консорциум на академичните библиотеки (АМКАБ). Сред участниците има представители от Франция, Италия, САЩ, Египет, Русия, Мароко, Нигерия, и др. Събитието ще се проведе от 27 до 30 май в университетски комплекс „Скаптопара“ на Американския университет в България.

Темата на тазгодишната конференция е „Преодоляване на граници: Информационна грамотност и сътрудничество между преподаватели, библиотекари и компютърни специалисти“. Програмата ще обхваща широка гама от други теми, свързани с библиотеките, технологиите и образованието под формата на паралелни сесии, вариращи от дискусии на кръгла маса до практически и неформални семинари. Конференцията ще даде възможност за обмяна на опит между библиотечни специалисти, специалисти в областта на информационните технологии, преподаватели и академични ръководства. Американските гост-лектори: Ан-Мари Дитеринг от Щатския университет в Орегон, Нанси Фостър от Итака S+R  и Лори Таунсенд от Университета в Ново Мексико ще говорят за приложението на нови технологии в програмите за информационна грамотност и прилагането на игри и видео ресурси за придобиване на нови знания.

Международните АМКАБ конференции се провеждат всяка година на различно място, като домакини са институции, членове на консорциума. На форумите се дискутират актуални  въпроси в сферата на библиотечното дело и висшето образование и се канят водещи специалисти в тези области. Досега конференции са провеждани във Франция, Ливан, Египет, Мароко, Армения, Унгария, Италия, ОАЕ, Гърция. Американският университет в България е домакин за втори път.

Американският университет в България е съосновател и член на АМКАБ. Членове на международния консорциум са 26 академични библиотеки от  21 страни от цяла Европа, Западна и Северна Африка, Средния Изток, Централна Азия и Русия. АМКАБ членовете са институции, предлагащи американски стил на образование “liberal arts”. От 2004 г. те съвместно разработват проекти и политики и  подпомагат напредъка на науката и обучението в университетите си. Посредством партньорството с най-големия каталог в света OCLC WorldCat фондовете на библиотеките на АМКАБ са достъпни за обмен на ресурси между тях.

Библиотека „Паница“ на АУБ е водеща англоезична библиотека на Балканския полуостров с над 200 000 книги, електронни книги, бази данни и периодични издания. Тя е съинициатор и основател както на първия български библиотечен консорциум БИК, за споделено използване  на бази данни с електронни списания на чужди езици и справочни издания, така и на фондация „Национална академична библиотечно-информационна система” (НАБИС). Библиотека „ Паница“ продължава да се утвърждава като мост между различни култури и практики. През годините е установила работни взаимоотношения с водещи документални центрове по света, като библиотеката на Конгреса на САЩ, Британската библиотека и Немския консорциум на академичните библиотеки.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top