fbpx
Начало » България » Празнуват китайската нова година в Софийския университет

Празнуват китайската нова година в Софийския университет

  • netpro
  • 26 ян. 2016
  •  Коментарите са изключени за Празнуват китайската нова година в Софийския университет
China-Skyline-Shanghai

На 28 януари 2016 г. в Институт „Конфуций” към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (бул. „Александър Стамболийски“ №82, вход от ул. „Опълченска“) ще се проведе ежегодното празненство за отбелязване на китайската нова година. Според китайската традиция 2016 е година на Червената (огнена) маймуна и официално започва на 8 февруари 2016 г.

Тържеството ще започне в 17.00 часа с празничен концерт на ученици от столичните училища с изучаване на китайски език и на солисти от Софийската опера.

От 18.30 часа видният български преводач-китаист Петко Хинов ще представи две емблематични за китайската литература произведения, преведени от него на български език – „Сън в алени покои“ и „Бит и душевност на моя народ“. Петко Хинов е писател, поет, преводач, преподавател и един от най-добрите познавачи на Китай. Негово дело са вече излезлите на българския пазар книги „Уморен да се раждам и умирам“ на Нобеловия лауреат за 2012 г. Мо Йен, „Бит и душевност на моя народ“ на Лин Ютан и шедьовърът „Сън в алени покои“ (първи том), който му донесе и наградата „Христо Г.Данов“ за 2015 г. за превод.

Посетителите ще имат възможност да разгледат изложбата „Лицата на Китай“, която е дело на архитект Марина Василева, курсист на Институт „Конфуций”-София, и включва снимки от нейния престой в Китай. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top