fbpx

Право

hammer-books-law-court-lawyer-paragraphs-rule-3

Кандидатстудентските изпити неумолимо приближават и е време да поговорим и за една от най-желаните програми – както в България, така и в чужбина. Характеризира се с престиж в обществото, солидни доходи и възможности за реализация в много сфери. Досетихте се – говорим за правото.

Както и всяка специалност обаче, правото не е за всеки и си има своите положителни страни и недостатъци. Именно за тях ще поговорим в следващите редове, без да се опитваме да ви убеждаваме да кандидатствате или да не кандидатствате в съответната специалност. Нека започнем с плюсовете:

 

Плюсове:

– Правото е престижна специалност, която отваря много врати. Независимо къде ще ви отнесе живота, нито с каква точно професия ще се занимавате – хората ще гледат на юристите с добро око. Престижът на професията се дължи на много фактори – селективния прием, трудното обучение и т.н. Ще поговорим за тях след малко. Безспорно е, че специалност Право се ползва с високо доверие в обществото.

– В специалността се изучават много полезни за ежедневието неща. Дори и да не започнете работа като юрист веднага, със сигурност ще имате възможност да приложите знанията си навсякъде. Хубаво е човек да си знае правата и задълженията по закон. Правото подготвя хората за тежки житейски ситуации, по начин, по който други специалности не биха могли.

– Може да започнете собствен бизнес. Нима това да си адвокат, например, не е същото? Е, не и толкова просто, има редица изисквания и задължително членство в професионални организации, но все пак – възможността я има, а това е много ценно в днешния забързан свят.

– Искате ли да станете политик? Не, не се шегуваме. Въпроса е сериозен, а ако отговорът е „да“, то правото е добро решение за вас. Барак Обама и Владимир Путин са само малка част от примерите, които може да дадем. Много хора на публична длъжност са завършили именно право.

Минуси:

 – Каквото и да си говорим – обучението по право е трудно и отнема време. Ще трябва да завършите магистърска програма директно, а не отделно бакалавърска. Всичко това е свързано с много работа, учене и доста теория. Няма как без теория в специалност като Право.

– Правната система на всяка страна е консервативна. Трудно е да пробиеш бързо и да градиш кариера (Ако не си млад, успял и леко дебеличък бизнесмен в България).

Всяка стъпка нагоре е трудна, свързана с допълнителни квалификации и години доказване пред юридическата общност. Това впрочем важи с пълна сила както за работещите в частния, така и в държания сектор.

– Юристите са много. На пазара на труда има всичко друго, но не и глад за още специалисти по Право. Разбира се, ако ви бива, ще се справите и ще намерите работа. Но не очаквайте да е лесно и бързо. Конкуренцията за всяка свободна позиция е жестока. Частната практика също трябва да се бори с примамливи цени, за да има успех.

– Правото просто не е за някои хора. Представете си, че сте адвокат и трябва да защитавате престъпник. Знаете, че е виновен. Може е да е обикновен крадец, но може и да е убил човек. Ще можете ли да представлявате такъв човек? Може и да се наложи. Тук въпроса не е до морал, а до професионализъм.

 

 

материал на Йордан Карапенчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top