fbpx
Начало » Бакалавър » По-високи стипендии за студенти от българските общности в чужбина, предлага ДАБЧ

По-високи стипендии за студенти от българските общности в чужбина, предлага ДАБЧ

  • netpro
  • 14 апр. 2015
  •  Коментарите са изключени за По-високи стипендии за студенти от българските общности в чужбина, предлага ДАБЧ
Bulgarian flag 2

Да се увеличат стипендиите на 150 лв. на месец на студентите от българските общности зад граница, които учат в наши университети. Това предложение до Министерския съвет ще направи новият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов, обяви той пред депутати от ресорната парламентарна комисия по политиките за българите в чужбина.

По думите му в момента студентите получават 105 лв. стипендия от първата година от обучението си, която е задължителна по закон, а режийните им са между 40 и 80 лв. на месец в зависимост от сезона и университета, в който учат. Това налага да си търсят работа и съответно се отразява върху обучението им, а ако не вземат два изпита, губят правото на стипендия.

Шефът на агенцията уточни, че става дума за около 400 студенти годишно и съответно за сума от около 200 хил. лв.

Вангелов, който от понеделник е прекрачил прага на агенцията, се оплака, че е съкратен щатът на агенцията от 25 на 22 души, а бюджетът е намален от 758 хил. лв. на 642 хил. лв., което покрива само заплатите и издръжката на администрацията. Той се обяви за откриване на специална дирекция във ведомството, която да се занимава с обработването на преписки за удостоверение за български произход. Според него трябва да бъдат наети нови 5-6 души, а предшественикът му, който изпълняваше длъжността – Димитър Владимиров, посочи, че на година се обработват по 10 хил., а понякога и по 16 хил. молби, което е голям обем работа.

Шефът на парламентарната комисия Румен Йончев (БДЦ) контрира, че агенцията трябва по-скоро да координира дейностите, свързани със сънародниците ни в чужбина, с отделните министерства и ведомства и затова не й нужен огромен бюджет и щат.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top