fbpx
Начало » България » Почти 60% от чужденците в България са с висше образование

Почти 60% от чужденците в България са с висше образование

  • myotova
  • 12 юли 2021
  •  Коментарите са изключени за Почти 60% от чужденците в България са с висше образование

Образованието е важна част за успешното интегриране на мигрантите в ЕС, пише Евростат. Данните показват, че 29,6% от чуждите граждани в страните от ЕС, родени извън общността, на възраст 25-54 години са с висше образование. За сравнение, този процент е около 36 на сто за местните жители. Такова е положението и при чужденците в страна от ЕС, но родени в рамките на общността.

Източник: Евростат

Данните за България показват, че като процентно съотношение висшистите от страни извън ЕС са повече спрямо местните жители – около 30% от българите са с университетска диплома, докато мигрантите приближават 60 на сто. Няма данни за образователния статус на родените в друга страна на ЕС чужденци, живеещи в България.

Много любопитна е статистиката за Румъния – страната е с най-нисък дял на висшисти сред собственото си население (21%) и с най-висок дял на висшистите сред чужденците, идващи извън ЕС – 73%. Високообразовани мигранти привличат още Ирландия (65,3% висшисти от страните извън ЕС) и Полша (59,5%).

Полша привлича и образовани граждани от другите страни на ЕС – почти 68% от тях във възрастовата група 25-54 години са с висше образование. Висок е този процент и в Естония (65%) и Швеция (62,4%).

Най-малък е броят на високообразованите чужденци от страни извън ЕС, пристигнали в  Гърция (11,5%), Италия (13,4%), както и Словения (17,3%).

Информация от investor.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top