fbpx
Начало » България » Почти всеки с висше образование си намира работа

Почти всеки с висше образование си намира работа

  • netpro
  • 07 сеп. 2016
  •  Коментарите са изключени за Почти всеки с висше образование си намира работа
young-businesswoman-using-mobile-phone-and-laptop-in-office

България е на девето място в Европейския съюз по заетост на висшисти между 20 и 34 г. Това показва последното проучване на Евростат, което се основава на данни на Националния статистически институт. 87% от абсолвентите, завършили не по-рано от 2013 г., са си намерили работа.

Четирима на всеки петима са абсолвентите в България, които през последните три години са си намерили работа благодарение на висшето си образование.

Според въпросната „Рейтингова система на висшите училища в България“ по-малко от половината работещи висшисти заемат позиция, която изисква висше образование. От МОН определят този резултат като „добър“.

В България разликата между работещите със средно образование и тези с висше е втората най-голяма в Европейския съюз след Белгия – малко над 40%.

На фона на тези данни висшето образование дава огромно предимство на търсещите работа българи. Много от тях обаче завършват специалности със слаби възможности за реализация и след това се задоволяват с неквалифицирани позиции, колкото да не бъдат безработни. Един от начините да бъде подобрен балансът между кадрите, произвеждани от учебните заведения, и нуждите на бизнеса, е университетите да започнат да правят проучвания на трудовия пазар. 

От Министерството на образованието не са си поставили конкретна цел за повишаване на приложението на висшето образование в България. Такава може да бъде очаквана след изтичането на настоящия програмен период през 2020 г.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top