fbpx
Начало » Бакалавър » Поне 87 милиона лева ще са нужни на държавните университети за 2017

Поне 87 милиона лева ще са нужни на държавните университети за 2017

  • netpro
  • 16 май 2016
  •  Коментарите са изключени за Поне 87 милиона лева ще са нужни на държавните университети за 2017
euro-96289 640

Държавните висши училища имат нужда от минимум 87 000 000 лева през 2017-а година, за да се придържат към новия модел на финансиране. Синдикат „Висше образование“ към КНСБ приема разписаните правила за финансиране, които трябва да гарантират качеството на образованието и приоритетните професионални направления, съобразени с изискванията на пазара на труда.

Синдикатите смятат, че това е най-сериозната финансова реформа, насочена към конкретни резултати, които целят осигуряване на качество в обучението и преструктуриране на системата.

За предстоящата учебна година за 158 000 студенти в бюджета са заложени 1,2 % от Брутния вътрешен продукт, съобщи доцент Лиляна Вълчева от Синдиката:
Ако трябва да ви го кажа в числа – това са около 87 милиона лева в повече. Говоря за качествените показатели – те са ни необходими като балансиращи в това изпреварване на финансовия модел и преструктурирането на системата.

Преструктурирането на системата от университетите е неминуемо заложена в новия финансов модел и трябва да се случи, но не с риск за преподавателския състав, посочи още доцент Вълчева:
Естествено, че този демографски срив можем да го смятаме, че е частичен и за това нашият синдикат ще се стреми да запази човешкия капитал на системата и нейното преструктуриране да не излезе извън нормите на допустимото.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top