fbpx
Начало » Новини » Полша – почти като у нас и не съвсем

Полша – почти като у нас и не съвсем

  • netpro
  • 17 мар. 2017
  •  Коментарите са изключени за Полша – почти като у нас и не съвсем
shutterstock 306313655A

Полша не е топ образователна дестинация, и не само за българския кандидат-студент. Тя вероятно не е и втори избор, че дори и трети избор на държава за обучение в чужбина. Ето защо всеки, който е избрал да учи в Полша, със сигурност има някаква по-специална причина за това.

Защо да учите в Полша?

Този въпрос често изниква отнякъде в почти всеки образователен портал на дадена държава като цял раздел или подраздел. Има го и в този на Полша, който на водещо място предупреждава за измамник, който се представя за официален представител на „study in Poland” и „набира” чуждестранни студенти. Кликайки на „Защо да учите в Полша” четем обичайни неща: образование с вековни традиции, отворено към чуждестранни студенти, програми на английски, красива държава, част от Европейския съюз, ниски разходи за живот и ниски такси във висшите училища, и т.н.

Университети

Полша наистина има университети, които са на няколко века; наистина е част от ЕС и наистина получаването на висше образование там може да бъде доста изгодно като финанси, при определени условия. Освен това тя действително е красива и модерна източно-европейска държава с население от почти 40 млн. души и икономика, която се развива с по-добри темпове от тази у нас. Според един от най-популярните образователни портали, през учебната 2014/2015 в Полша са учили повече от 46 хил. чуждестранни студенти. Висшите училища там са около 500, а програмите, предлагани на английски език, сравнително приличен брой – малко над 400. Най-високо класираният в QS Top universities полски университет e University of Warsaw – на 366-то място. Доста по-добро класиране от това на нашия лидер – СУ „Св.Климент Охридски”, но твърде далеч от топ 100 на световния университетски елит. Полският университетски елит /според класациите/ пък се допълва от Jagiellonian University, Warsaw University of Technology, AGH University of Science & Technology и  Wroclaw University. Толкова по въпросите за „престижността”, сега малко за кандидатстването.

Кандидатстване

За прием в бакалавърска програма са нужни: нотариално заверена диплома за средно образование или академична справка; попълнен формуляр /от университета/, копие от лична карта, 4 снимки, паспортен формат, медицинско свидетелство, английски езиков сертификат, документ за платена такса за обучение. Ако ще учите програма, преподавана на полски език, нужно е да удостоверите вледеенето му. За това си има сертифициран тест в три нива – В1, В2, С2, който може да се държи 3 пъти в годината на цени от 60 до 100 евро, според нивото; подробности има на www.certyfikatpolski.pl

Подробности за английския езиков сертификат на официалния портал няма, което значи, че такива трябва да се търсят от конкретния избран университет, както и навежда на мисълта за стремеж към минимално затрудняване приема на чуждестранни студенти. Образователните степени са: бакалавър – 3-3.5 години; магистър – 2-2.5 години и доктор. Както и у нас, академичната година е от 2 семестъра: есенен /октомври-февруари/ и пролетен /февруари-юни/. Оценяването е по скала от 2 /не преминава/ до 5 /много добър/.

Граждани на ЕС, които учат на полски език в полско държавно висше училище, не заплащат такса. Чуждестранни студенти, които не са от ЕС, и не учат при тези обстоятелства, заплащат такси от 2 до 6 000 евро на година.

Да обобщим накратко дотук – полските университети, макар сред тях да има такива с вековна история, не са част от световния образователен елит, според класациите; кандидатстването в тях е стандартен процес; обучението е безплатно при определени условия.

Условия на живот

Настаняване, начин на живот, разходи… За тези неща все още могат да се правят известни паралели с България, въпреки че Полша доста по-бързо извървя своя преход към демокрация. Студентите могат да ползват общежитие, ако университетът разполага с такова. Легло в поделена стая излиза 60-80 евро на месец и 100-120 евро в самостоятелна стая. Едностаен апартамент във Варшава се наема за около 300-350 евро на месец. Общите месечни разходи за квартира, храна и транспорт, според www.studyinpoland.pl възлизат на 200-400 евро. Очевидно това е доста оптимистично казано и типично за образователните портали. У нас студентите трудно биха се справили с подобен бюджет, а жизненият стандарт в Полша, макар и не много, е по-висок. Добре е обаче, че българските граждани могат свободно да работят и стартират бизнес в Полша.

В студентските форуми се споделя, че 500 евро на месец е препоръчителната сума за сравнително спокойно преживяване.

Ето примерни цени от същия портал:

поделен наем в апартамент/общежитие: 80-150 евро

транспорт / в големите градове/:15-20 евро

мобилен телефон, интернет, кабелна: 12- 75 евро

хляб: 0.50 – 1.50 евро

минерална вода 1.5l: 1 евро

прясно мляко 1 литър: 1 евро

кафе: 2-3 евро

билет за кино: 3-7 евро

меню за един в средно скъп ресторант: 12 евро

Студентският живот

Студентският живот основно е съсредоточен във Варшава, Краков и Лодз, и, казват, е доста приятен. Специализираните образователни портали казват също, че силните специалности на висшето образование в Полша са компютърните науки и информационните технологии, медицината и инженерните науки. И също така отбелязват, че Полша става все по-притегателна за чуждестранните студенти. Вероятно има защо.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top