fbpx
Начало » България » Половин век СМГ – Честито!

Половин век СМГ – Честито!

  • bobi
  • 17 мар. 2021
  •  Коментарите са изключени за Половин век СМГ – Честито!

Историята на Софийска математическа гимназия  “Паисий Хилендарски” е дълга и криволичеща,  както и подобава на такава сериозна образователна  институция… 

Разказът започва през 1879 г., когато по настояване  на министъра на просветата, който е със звучното  име проф. Еделвайс Пашов, се създава първото  средно девическо училище в току-що освободената  България, което година по-късно се установява  трайно като Девическата гимназия. Половин дузина  лета по-късно обаче новият министър на просветата  извършва реформа, в резултат на която девическите  гимназии се разделят на долен и горен курс.  Поради увеличения брой на ученичките се налага и  откриване на втори клон на Девическата гимназия,  който години по-късно става самостоятелна такава  – Втора девическа. Нейният адрес се променя  многократно, като дирекцията и канцеларията са  разположени в сграда на ул. “Искър” 36. 

Днешният адрес на СМГ е няколко стотин метра  по-надолу (или нагоре, зависи от гледната точка)  по същата тази улица “Искър”, а именно на № 61.  През 1911 г. учителският съвет в училището взима  съдбоносното решение Втора девическа гимназия  да се нарича “Отец Паисий”. Десетилетия по-късно  след няколко тежки войни и редица промени в  световния ред, през 1947 г., за нуждите на гимназията  е построена нова сграда (сегашната прекрасна  такава, в която сте свикнали да се лутате по средно  пет часа на ден), която окончателно е завършена  през 1959 г. От 1-ви септември следващата година  тя е преустроена в 11-то Средно смесено училище  „Отец Паисий“, а то от своя страна през 1971 г.  променя статута си и вече официално се нарича  Софийска математическа гимназия. Този (може би  не особено) кратък разказ показва, че историята не  е просто години. СМГ не е просто училище, което  от половин век е втори дом за жадните за знания  деца. СМГ е носител на години история, която се е  случвала малко по малко, че да се стигне до този миг  на празничност, какъвто е петдесетгодишнината!  СМГ е живот, а животът има своята младост, която  е разказаната по-горе история.

Вижте ТУК много интервюта и подробности за юбилея на СМГ!

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top