fbpx
Начало » Бакалавър » Половината млади висшисти заемат позиции, подходящи за средно образование

Половината млади висшисти заемат позиции, подходящи за средно образование

  • bobi
  • 25 мар. 2019
  •  Коментарите са изключени за Половината млади висшисти заемат позиции, подходящи за средно образование

Половината млади висшисти работят на позиции, подходящи за средно образование, като причината е в приема на висшите учебни заведения, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Социалното министерство публикува данни, според които работната сила ще намалява. Очертава се недостиг на кадри със средно образование – с около 94 хил. души за следващите 13 г., като тази липса трябва да бъде компенсирана от висшисти.

„Това са прогнози, които вече се сбъдват“, каза по този повод Велев.

Поради демографската криза постоянно намалява броят на излизащите на пазара на труда млади хора, за сметка на тези, които се пенсионират. На 100 пенсиониращи се 63 навършват 18 г. Недостиг на човешки ресурси има и то с всякакво образование, подчерта той.

Велев отчете, че много от завършващите висше образование се  реализират на позиции, неизискващи такава диплома.

Това според него е резултат от приема в университетите – доскоро местата за първокурсници бяха повече, отколкото са завършващите средно образование.

В последните години се намалява план-приемът и това е правилно според него. „Това е ненормална ситуация и тя води до там, че около половината, завършващи висше образование, в последствие се реализират на позиции, неизискващи висше образование“.

По думите му има разминаване на потребностите на икономиката и на рационални избор на младите хора. Според него завършилите средно професионално образование имат добра кариера и затова то трябва да се популяризира.

„Ние предлагаме за дефицитни специалности, за природо-математическите, техническите специалности, образованието да е не просто безплатно, но и да има стипендии… срещу поет ангажимент в последствие за реализация в страната. А тези специалности, които не се търсят на пазара на труда… да бъдат платени и план-приемът да бъде не повече от 50% от завършващите гимназия“, добави Велев.

Той допълни, че ще расте броят на заетите в преработващата промишленост и ще намаляват работните места в търговията. Според него притеснителното е, че ще се увеличават работните места, които са на бюджетна издръжка.

Източник: https://www.investor.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top