fbpx
Начало » България » Повече свобода за училищните ръководства предвиждат промените в приема след 7ми клас

Повече свобода за училищните ръководства предвиждат промените в приема след 7ми клас

  • netpro
  • 02 февр. 2017
  •  Коментарите са изключени за Повече свобода за училищните ръководства предвиждат промените в приема след 7ми клас
izpitvane

            До 15ти февруари е срокът за училищата да обявят как ще образуват бала за прием след 7ми клас, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Педагогическите съвети имат задачата да изберат два общообразователни предмета от свидетелството за основно образование, които да участват в балообразуването, като подборът трябва да бъде съобразен със спецификата на училището. Кандидат-гимназистите ще получават точки и от външното оценяване по български език и математика, но училищата сами ще решават каква тежест да имат тези две оценки.

Остава в сила провеждането на изпити за проверка на способностите за вход в специализираните училища по изкусва и спорт. Тук се включват профилите „Изобразително изкуство“, „Спорт“ , „Музика“ и други специалности от Списъка на професиите за професионално образование и обучение.

Петък, 3ти февруари, е датата, на която се очаква да бъдат обнародвани в „Държавен вестник“ промените в Наредба №10 за организация на училищното образование. Именно тези промени ще дадат свободата на педагогическите съвети на училищата да добавят предмети в балообразуването, както и да използват в него резултатите от олимпиади и състезания по учебни предмети, по които няма национално външно оценяване.

Информацията е предоставена от  прес центъра на МОН

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top