fbpx
Начало » Любопитно » Плюсове и минуси на суровата храна

Плюсове и минуси на суровата храна

  • netpro
  • 01 февр. 2017
  •  Коментарите са изключени за Плюсове и минуси на суровата храна
otslabvane-sas-surovi-hrani

В храненето също има модни тенденции. Напоследък все по-популярно става храненето със сурови храни, като тук не става дума единствено за плодове и зеленчуци. 
 
Според поддръжниците на този вид хранене по този начин си набавяме повече енергия и също така можем да се отървем от излишните килограми. Но преди да пристъпим към хапването на сурова храна е добре да сме наясно с някои важни детайли…
 
Какви са плюсовете и минусите според специалистите?
 
Плюсове

Суровите храни съдържат множество хранителни вещества и естествени ензими, които обикновено се губят в процеса на готвене. Ензимите от, своя страна, помагат на организма да абсорбира други основни хранителни вещества. Суровите плодове и зеленчуци например запазват водоразтворимите витамини
 
Хранителният режим, изграден изцяло от сурова храна, може да бъде и чудесен начин за детоксикация на организма, особено ако досега сме се хранили нездравословно. 
 
При хората, живеещи в горещ климат, суровите храни биха могли да окажат охлаждащ ефект върху тялото. Суровите плодове и зеленчуци също така хидратират орагнизма, което ги прави чудесен избор през летните месеци.
 
Когато става дума за отслабване, консумацията на сурови храни може да ни бъде верен съюзник в борбата с излишните килограми.

Минуси 

Процесът на преработка на храната разгражда хранителните вещества на по-малки компоненти и по този начин ги прави по-лесно смилаеми. Ако страдаме от нарушения в храносмилането, е добре да се консумира повече готвена храна и да се внимава с консумацията на сурови продукти. След термична обработка, някои хранителни вещества се усвояват по-лесно от организма. Например антиоксидантът ликопен, който се съдържа в доматите, се усвоява по-лесно след готвене. 
 
Някои зеленчуци като спанак, къдраво зеле и чесън са по-полезни, когато са минали преработка, тъй като по този начин отделят важни съединения. 
 
Важно е да се отбележи, че консумацията на непастьоризирани млечни продукти и сурови яйца може да увеличи риска от хранителни заболявания, заради бактериите, които при термична обработка не оцеляват. 
 
Специалистите съветват да направим балансиран избор между сурова и преработена храна, тъй като по този начин даваме на организма си това, от което има нужда.

Източник: Puls.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top