fbpx
Начало » България » Пловдивският университет вече има и общежития

Пловдивският университет вече има и общежития

  • netpro
  • 12 авг. 2015
  •  Коментарите са изключени за Пловдивският университет вече има и общежития
Plovdivski-universitet

За първи път от създаването си през 1961 година Пловдивският университет ще има студентски общежития. ПУ „Паисий Хилендарски“ е най-голямото висше учебно заведение извън столицата и досега студентите трябваше да разчитат на места в общежитията на другите учебни заведения. 150 студенти ще живеят в първия готов блок от планираните четири сгради на студентския кампус, построен близо до новия учебен корпус на бул. „България“, съобщи БГНЕС в сряда.

Новата придобивка на университета се намира на имот от 32 дка, който по-рано е бил собственост на МВР, но бе предоставен на ПУ с решение на Министерския съвет. Средствата, вложени в изграждането на първия седеметажен блок, са 2 800 000. Общежитието има 77 обзаведени двойни стаи, всяка с преддверие и санитарен възел.Финансирането е разделено в съотношение две към едно между университета и държавата. 

„Сега те ще живеят в условията на тризвезден хотел“, каза ректорът проф. Запрян Козлуджов.Подборът ще бъде много стриктен, а цената, която ще плащат на месец, е 85 лева. Това е първата сграда, но амбицията е да се изгради първия в страната студентски кампус от европейски тип, организиран по модела на най- престижните западни библиотеки.

Близо до терена е вече готовата Спортна зала, но в обозримо бъдеще се планира изграждане на още спортни игрища, експериментални компютърни и кибернетични лаборатории, педагогически център за иновации и работа с деца със специални образователни потребности, център за обучение по езици и симултанни преводи.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top