fbpx
Начало » Любопитно » Перспективните езици за учене (без английски)

Перспективните езици за учене (без английски)

  • netpro
  • 07 февр. 2017
  •  Коментарите са изключени за Перспективните езици за учене (без английски)
ezici


 

Казват, че езикът е прозорец към света. Изтъркано клише, но все пакдоста вярно. Днес човек трудно може да бъде конкурентен на пазара на труда, ако не владее поне един чужд език. Младите хора у нас масово учат английски в училище или в частни езикови школи. Много от тях го владеят наистина добре, но говоренето на английски вече не е достатъчно само по себе си, за да гарантира успешна реализация. Има важни езици, които не са популярни, а тепърва ще ни трябват специалисти по тях. Нека да видим кои са:

 

·         Испански език

Светът е разделен на две. И не, не става дума за това дали харесват Тръмп или не, дали са християни или мюсюлмани. Разделението е чисто географско – Западно и Източно полукълбо. Западното (Северна и Южна Америка) като цяло е стабилно и проспериращо, а доминиращият език там не е английски, а испански. През 21-век ще видим една много по-различна Латинска Америка, която ще достигне нивото на просперитет и икономическа мощ на Европа и САЩ. Съответно и испанският език ще става все по-престижен, заедно с този процес.

 

·         Турски език

Не бързайте да ме обявявате за еничар и да ме линчувате! Разбирам, че у нас има насложени негативни настроения спрямо Турция и турския език, но практичното мислене изисква да се абстрахираме от тях. Турция е огромен пазар, разположен точно на прага ни. Откакто се сдобиха с нов “султан”, при комшиите няма особена стабилност, но потенциалът е безспорен. У нас всъщност няма много хора, които говорят турски достатъчно добре. В много случаи местното ни турско малцинство говори на диалекти различни от книжовния турски, а в други се състои по-скоро от турчеещи се помаци или роми, които също не владеят езика.

 

·         Китайски език

Някои хора предричат, че Китай ще се превърне във водещата свръхсила на 21-век. Аз мисля, че няма, но това не означава, че ще загуби важното си значение в световната икономика. Китайският език е доста труден за европейците, най-вече защото е толкова различен от познатите ни езици. Писмената система също е предизвикателство. Ще трябва да научите хиляди йероглифи и безброй комбинации от тях. Но ако успеете ще си гарантирате добра кариерна реализация, защото Поднебесната империя тепърва ще разширява икономическото си влияние извън собствените си граници.

 

·         Румънски език

Обичаме да се шегуваме със северните ни съседи. Давят се накрая на Дунава, ядат основно мамалига и прочее… Но когато фактите говорят и ние трябва да замълчим. Румъния се развива. Води се активна борба с корупцията, икономиката расте стабилно, а почти 20 милионното население е едновременно сериозен пазар и ресурс. Фактът, че сме толкова близо географски и сме заедно в ЕС, е предпоставка за активни икономически взаимоотношения. Затова ще имаме и нужда от повече хора, които да говорят румънски език.

 

·         Български език

Не се учудвайте. Срамота е да знаем чужди езици по-добре от родният си. Колкото и да сме малки като население или като територия, българският език винаги ще е нещото, което ще ни обединява и отличава от останалите. Не можем да бъдем истински граждани на света, ако не бъдем добри български граждани преди това. Освен това – не можем и да си намерим добра работа, нито да завършим добро образование у нас. Грамотността на родния език помага много и с ученето на чужди езици, защото създава навици за внимание към детайлите и правилния изказ.

 

материал на Йордан Карапенчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top