fbpx
Начало » Бакалавър » Още 3 професии ще се включат в дуалното обучение по българо-швейцарска програма

Още 3 професии ще се включат в дуалното обучение по българо-швейцарска програма

  • netpro
  • 30 юни 2016
  •  Коментарите са изключени за Още 3 професии ще се включат в дуалното обучение по българо-швейцарска програма

   С подкрепата на българо-швейцарската програма за сътрудничество още 3 нови професии се включат в дуалното обучение през новата 2016-2017 г.

  Това стана ясно по време на провеждащия се във Винтертур, Швейцария, Втори международен конгрес на професионалното образование и обучение. В конгреса са участвали вицепремиерът и министър на образованието и науката, Меглена Кунева, и експерти от МОН.

  Новите професии са „Готвач“, „Електротехник“ и „Техник на енергийни съоръжения и инсталации“. Те са избрани по заявки на бизнеса. Обучението ще се провежда с швейцарска подкрепа в професионални гимназии в областите Бургас, Добрич, Плевен, Перник, Русе, София, Стара Загора, Търговище и Ямбол.

  През миналата учебна година чрез швейцарския проект „ДОМИНО“ беше въведено дуално обучение по професиите „Машинен техник“ и „Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост“.

  Бюджетът на Българо-швейцарската програма за сътрудничество в подкрепа на реформите на професионалното образование у нас и въвеждането на дуалното обучение е 3,5 млн. франка. Средствата са за стипендии на учениците и за обновяване на учебни кабинети и работилници, включени в програмата за дуално обучение.

  По време на посещението си министър Меглена Кунева се срещна и разговаря с Мауро Дел Амброджо – министър на образованието, изследванията и иновациите на Швейцария. Тя отбеляза, че е изключително доволна, че програма „ДОМИНО“ ще се надгражда и в следващите години. Бяха обсъдени възможностите за задълбочаване на сътрудничеството и обмена на опит между българската и швейцарската страна.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top