fbpx
Начало » Бакалавър » От футболист до мотиватор: Как Бербатов преподава упоритост на студенти

От футболист до мотиватор: Как Бербатов преподава упоритост на студенти

  • bobi
  • 17 май 2019
  •  Коментарите са изключени за От футболист до мотиватор: Как Бербатов преподава упоритост на студенти

Накрая ще кажа нещо на по-младите… да не позволявате да живеете живота на някой друг или някой за изживява неговия живот чрез вас“.

С тези думи българският футболист Димитър Бербатов завърши лекцията си в НСА в препълнената аула „Максима“. Пред погледа на около 250 души, от които предимно студенти, бившият национал влезе в ролята на вдъхновител.

Бербатов разказа какъв е неговият начин за справяне с предизвикателствата в живота, а вперените погледи на присъстващите говореха за интереса и вълнението им от срещата с някогашната звезда на „Манчестър юнайтед“.

Да влезе Бербатов

С аплодисменти на крака в началото и продължителни ръкопляскания в края. Така публиката реагира на срещата с Бербатов. От своя страна, той се пошегува, че при влизането си в залата е мислел единствено как да не се изложи, ако се спъне и падне пред погледа на всички.

Вероятно точно опитите за шеги на 38-годишния футболист разчупиха леда с младата публика. Обстановката помогна за постигането на добра обратна връзка, което се видя в любопитството на присъстващите да грабнат възможността да поговорят и да се снимат с Бербатов.

В един момент в залата се чу детски глас да казва: „Добър ден. Вие, какви игри сте играли на Playstation“, след което последва бурен смях. Въпросът беше свързан с коментара на Бербатов, че видеоигрите са му помогнали да развие важни умения като реакция и бързина на мисълта, които са му помогнали във футболната кариера.

Препълнена зала от студенти очакваше Бербатов

© Юлия Лазарова

Препълнена зала от студенти очакваше Бербатов

Скъсяването на дистанцията породи вълна от въпроси на всевъзможни теми от това, откъде черпи мотивация в живота си, преминавайки през питания дали продължава да общува с пазач от базата в Леверкузен, който му е дал съвет, или коя придобивка под 100 лева е оказала най-голямо влияние за развитието му…

…и завърши с въпроси за престоя му в „Манчестър юнайтед“. Темата за времето на „Олд Трафорд“ доведе до питания дали с Уейн Рууни са били скарани и какво е чувството да е в основата на зрелищно подаване, довело до гол на една от звездите в световния футбол Кристиано Роналдо.

Ново поприще

Със слушалка и стрестопче в ръката Бербатов изглеждаше като някои съвременни мотиватори, които искат да предадат опита си и засягат теми в сферата на личностното развитие.

Бившият национал посъветва присъстващите да дефинират сами успеха и да го постигнат, като му придадат стойност. „Правете това, което мислите, че е правилно за вас“, каза Бербатов.

Той няколко пъти наблегна на думата „сам“, като според него успехът се крие в това сам да предприемаш действия и да преодоляваш трудностите. Бербатов вижда амбицията като движещата сила в живота си, изтъквайки важността човек да вярва в себе си и да не се отказва по пътя към това, което обича.

На таблото е есенцията, която мотивира Бербатов през годините

© Юлия Лазарова

На таблото е есенцията, която мотивира Бербатов през годините

След края на събитието футболистът заяви, че започва да му харесва да говори пред хора. Той допълни, че написването на книгата му го е направила по-открит пред света.

По сюжет лекцията приличаше на тази при представянето на книгата му в ректората на Софийския университет през есента. Той използва възможността да рекламира биографията си, копие от която беше изложено на масата пред него.

„Постоянно се опитвам да научавам от някого нещо. Тук тествам себе си, защото се изисква усилие, желание и характер да говориш пред хора. Това също изисква някаква енергия и в момента се уча. Допада ми в някаква степен. Гледам да не отегчавам хората, като разнообразявам това, което говоря“, каза още Бербатов.

От футболист до мотиватор: Как Бербатов преподава упоритост на студенти
Източник: https://www.dnevnik.bg

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top