fbpx
Начало » Конкурси и стипендии » Отлично българско представяне на европейската олимпиада по математика за девойки

Отлично българско представяне на европейската олимпиада по математика за девойки

  • netpro
  • 20 апр. 2016
  •  Коментарите са изключени за Отлично българско представяне на европейската олимпиада по математика за девойки
smg-dvor-golyam

Нашите млади дами спечелиха 1 златен, 2 сребърни и един бронзов медал.

Състезанието е по модела на повечето международни олимпиади – два дни по три задачи, които да бъдат решени в рамките на 4 часа и половина. Освен добрата подготовка, е важно да си уверен в себе си и да си спокоен. Без дисциплина няма и резултати. Олимпиадата е опит да се стимулират момичетата в математиката. За пет години се забелязва голямата промяна и са се появили много повече момичета.

Припомняме, че на Петата Европейска олимпиада по математика за девойки (EGMO) българският отбор се представи отлично, като спечели един златен, два сребърни и един бронзов медала. В неофициалното отборно класиране сме на трето място след Русия и САЩ, което означава, че сме на първо място в Европейския Съюз.

Златен медал спечели Виолета Найденова от 11 клас от СМГ, със сребърни медали са Деница Маркова (12 клас, СМГ) и Мария Делякова (11 клас, СМГ), а Симона Кукова (10 клас, МГ Варна) спечели бронзов медал. Ръководители на отбора са доц. дмн Емил Колев от ИМИ-БАН и Линка Минчева от СМГ.

Преподаватели на ученичките в СМГ са Линка Минчева и Стойчо Стоев.

В България има система, която работи от дълги години, която е известна с това, че се откриват още в най-ранна възраст онези ученици, които имат склонност да се занимават с математика. През годините тази система е дала много добри резултати. На много олимпиади българските участници редовно се връщат с награди и медали.

За да повярват в успеха, са нужни години труд. С всяко следващо изпитание, с представянето им добре или с нерешаването на някоя задача те започват да вярват в себе си. Подготовката им започва още 4-ти, 5-ти клас и са необходими години труд.

Източници: БНТ; Софийска математическа гимназия

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top