fbpx
Начало » Новини » Отличници ужасени заради ”оптимизиране” на училища

Отличници ужасени заради ”оптимизиране” на училища

  • bobi
  • 17 ян. 2018
  •  Коментарите са изключени за Отличници ужасени заради ”оптимизиране” на училища
Общината в Сливен обяви, че е „отворена за идеи”, за да спрат протестите срещу закриване на училище.
Има официално писмо от един от отличниците на Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” в Сливен – Дейвид Дечев със следния текст:

„Преди два дни с моите съученици и учители с ужас разбрахме, че кметът Стефан Радев иска да закрие гимназията, в която уча, заедно с още други училища в Сливен. Организираме стачки и други кампании срещу това ужасяващо предложение на кмета. Моля ви от свое име и от името на цялото ми училище, ако можете по някакъв начин да ни помогнете да опазим гимназията си!”, пише ни Дейвид.

Преди две години момчето получи награда лаптоп от омбудсмана Мая Манолова, за открит урок по орнитология, даден за пример като добра практика за използването на информационни технологии в училище.

Сегашните тревоги на момчето за закриването на училището му, споделят и неговите съученици.

Всъщност, на сайта на Община Сливен е публикувано „Предложение за оптимизация на училищната мрежа” в града. „Промяната няма да се отрази на броя на учителските места и на учениците”, твърдят общинарите на проведения брифинг по темата.

„Преструктурирането се налага заради изискванията на Закона за предучилищното и училищното образование, според които обучението трябва да е на една смяна“, обясни кметът Стефан Радев. Той допълни, че към момента това не е постигнато, а срокът е учебната 2020- 2021 г.

Изводът от направен анализ на цялата мрежа от общински училища, на раждаемостта и броя на децата, бил че обучението може да се организира така, че децата да учат на една смяна.

„Предлагаме промяна, свързана с устойчивото бъдеще на училищата. Ако не направим такава реформа, ще трябва да се намалят паралелките на тези училища, чиято материална база не позволява обучение на една смяна. Идеята е мрежата да се направи така, че да се запази и броят на паралелките, и децата да учат на една смяна, и да се натоварва максимално материалната база на училищата“, обясни още кметът.

Ето и самите предложения за „оптимизиране” на училищната мрежа в Сливен:

Средно училище „Хаджи Мина Пашов“ да се преобразува в основно училище. Основно училище „Д-р Петър Берон“ в с. Жельо войвода да се преобразува в обединено училище. Основните училища „Юрий Гагарин“ и „Братя Миладинови“ да бъдат преобразувани в обединени училища.
Средно училище „Пейо Яворов“ и Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ да бъдат преобразувани чрез вливане в Средно училище „Пейо Яворов“. Основно училище „Панайот Хитов“ и Средно училище „Йордан Йовков“ да бъдат преобразувани чрез вливане в Средно училище „Панайот Хитов“.
Друго от предложенията предвижда Начално училище „Васил Левски“ и Основно училище „Д-р Иван Селимински“ да бъдат преобразувани чрез вливане в Основно училище „Д-р Иван Селимински“.
Там, където ще отиде да учи ученикът от Профилираната хуманитарна гимназия Дейвид Дечев и неговите съученици – в СУ„Пейо Яворов“, се предлага създаване на хуманитарен профил.

„Идеята е, че Хуманитарната гимназия трудно успява да направи и една паралелка. Поне последната година беше трудно“, коментира кметът Радев и оставя вратичката, че Общинският съвет бил „отворен за идеи”. “Това сигурно не е единственият възможен вариант”, добави още той. Факт е, че „икономиката на джоба” винаги успява да диктува правилата, но когато става дума за образованието на нашите деца, темата е особено чувствителна. За много от тях училището е втори дом, колкото и да не ни се вярва, че това е валидно за новото ни време.

Привързаността дори към сградата и двора на едно училище, е част от сантименталния спомен, който остава за цял живот. Важно е какво ще си спомним, когато се „срещнем пак след 10 години”?!…

„Община Сливен изгуби голям ресурс от средства по време на кметуването на футболния герой Лечков”, казват под форуми по темата в социалните мрежи сливналии. И затова сега, зад протестите прозира и една друга причина, различна от „едната смяна” – липсата на пари, поради дългогодишно източване”, пише още родител на ученик от едно от посочените училища.

Източник: www.dir.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top