fbpx
Начало » България » Отличиха водещите учени в България на осмото издание на Годишните награди „Питагор“

Отличиха водещите учени в България на осмото издание на Годишните награди „Питагор“

  • netpro
  • 20 май 2016
  •  Коментарите са изключени за Отличиха водещите учени в България на осмото издание на Годишните награди „Питагор“
Pitagor

В глобализирания свят, в който живеем, все повече се нуждаем от най-съвременни знания и технологии, за да бъдат преодолени нарастващите социални и икономически предизвикателства. Примерите за това са свързани със здравеопазването, застаряването, околната среда, климата, енергийните ресурси, сигурността и  разбира се, с растежа и трудовата заетост. Като политик вярвам, че за решения трябва да осланяме на науката. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева при откриването на церемонията по присъждането на годишните награди за принос в развитието на науката „Питагор“ 2016.

Пред събралите се ръководители на научни институти, лаборатории, на висши училища Кунева съобщи, че в близки дни предстои да се оповести проектът на Стратегията за развитие на научните изследвания до 2025 г., разработен от Министерството на образованието и науката заедно с представители на научната общност.  Амбициозният ангажимент на Стратегията е за значителен ръст на публичните инвестиции в научноизследователска и развойна дейност в България, включително и пред Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж” с 500 млн. лева до 2020 г. и постигането на 0,45% на публичните разходи за НИРД от БВП до 2020 г.

Министърът каза още, че е  важно да се насърчава и завръщането и включването на висококвалифицирани български учени, работещи в научни институции в чужбина, като се осигури подкрепа и за съвместна работа между българската научна диаспора и научните организации у нас чрез въвеждане на специализирани схеми.

Накрая, но не на последно място, основна цел ще бъде постигането на система за сътрудничество между науката и бизнеса и по-добрата предприемаческа ориентация и начин на мислене чрез изграждане на нови съвместни програми за научни изследвания и иновации.

Вицепремиерът Кунева връчи награда „Питагор“ за цялостен принос в развитието на науката на: акад. дфзн Петър Кралчевски, за постижения в областта на физико-химията и науката за колоидите и на проф. доктор на изкуствознанието, чл.-кореспондент на БАН Елка Бакалова-Лазарова за нейната научна, преподавателска и обществена дейност, както и за изследванията й в областта на средновековното византийско и българско изкуство. От вицепремиера Кунева специалната награда „Питагор“ за значим принос на български учен, работещ в чужбина  пое проф. Таньо Попминчев, доктор по физика, водещ експерт в областите на атосекундната квантова физика и екстремалната нелинейна оптика.

На церемонията присъстваха представители на изпълнителната власт, бивши министри на образованието и науката, носители на наградата „Питагор“ от предишни конкурси на МОН.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top