fbpx
Начало » Любопитно » Откъде идват великденските яйца

Откъде идват великденските яйца

  • netpro
  • 09 апр. 2015
  •  Коментарите са изключени за Откъде идват великденските яйца
easter

Според традицията в православния свят яйцата се използват като Великденско поздравление. На Велики четвъртък най-възрастната жена в семейството боядисва първото яйце в червено, и с него чертае кръст върху челата на децата. После на това яйце се отрежда специално място в дома до другия Великден, за да го пази от беди.

Но ако сте били заети с работните дела в четвъртък – и събота не е късно.  След този ритуал всички се включват в украсяването на останалите яйца. На Великден се чукат с тях и се поздравяват с фразата Христос Возкресе. Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането (наричано борек), ще е най-здрав през годината.

Може би ще се изненадате, но традициите с боядисването на яйца предхождат Християнство с много години. Древните Зороастрийци боядисвали яйца за Новруз (Персийската нова година). Тази традиция съществува от преди повече от 2500 години. Скулптурите на стените на Персеполис показват хора, които носят яйца в храмовете.

Християнските легенди

Според преданието за първото великденско яйце, Мария Магдалена поднесла яйца на император Тиберий и му казала за възкръсването на Христос, а императорът казал, че това е невъзможно и ако е така, яйцето от кокошка, което държи трябва да стане червено, и то станало.

Други разказват, че Дева Мария се опитала да подкупи палачите на Исус с кошница яйца, за да не бъдат жестоки с него. Тя се разплакала, една сълза паднала върху яйцата и те се обагрили в чудни цветове. Друга легенда пък разказва, че когато Мария Магдалена отишла в гробницата, за да намаже тялото на Исус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, яйцата, които си носела за обяд, светнали във всички цветове на дъгата.

Какво общо има заекът?

Светът се глобализира и вече и вече и в България се появи едно странно животно – Великденският заек. В Англия и Германия, (а вече и в другаде) шарените яйца се крият от децата, които трябва да ги намерят на празника. Те вярват, че ги е скрил не друг, а Великденският заек. Ако се чудите откога зайците снасят яйца – и за това си има обяснение. Стара легенда разказва, че Великденският заек някога бил голяма красива птица, принадлежаща на богинята на пролетта – Естра . И днес във английския език името на празника е „Easter“. В Германия пък е „Ostern“, защото името на същата богиня се произнася Острава.

 

Та въпросната богиня веднъж се разгневила на своята птица я превърнала в див заек. Но тъй като той все още бил птица по душа, продължавал да прави гнезда и да ги пълни с шарени яйца. Впрочем, в Мюнхен има цял Музея на Великденските зайци.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top