fbpx
Начало » България » Откриха новия център на Института „Конфуций“ към СУ

Откриха новия център на Института „Конфуций“ към СУ

  • netpro
  • 08 сеп. 2015
  •  Коментарите са изключени за Откриха новия център на Института „Конфуций“ към СУ
SU -kliment-ohridski

Вчера се състоя официалната церемония по откриването на новия център на Института „Конфуций“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

През 2014 г. Софийският университет предостави на Институт „Конфуций“ в София нова обособена площ от над 2000 кв.м. в учебния корпус на Университета на бул. „Ал. Стамболийски“ № 82. В новата база са обособени специализирани помещения – учебни зали, фонетични кабинети, кабинети, библиотека с читалня, изложбена зала, мултифункционална конферентна зала и театрална зали. Мащабната реконструкция е осъществена със съдействието на Софийския университет и Пекинския университет за чужди езици.

Поканени да присъстват на церемонията са министър-председателят Бойко Борисов, министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, г-жа Сю Лин, главен изпълнителен директор на Централата на Институтите „Конфуций“ и генерален директор на Съвета за международно разпространение на китайския език към Министерството на образованието на Китай (Ханбан), посланикът на Китайската народна република в България Уей Дзинхуа.

По-късно през деня, в Аулата на Софийския университет беше открита Общата конференция на Институтите „Конфуций“ в Европа. За първи път Институт „Конфуций“ към СУ и най-старото висше училище в България са домакини на събитието, което се провежда ежегодно.

Основната цел на конференцията е да насърчи обмяната на идеи и опит между институтите „Конфуций“ в Европа, да съдейства за тяхното сътрудничество и балансирано развитие. Участниците са от 22 държави – Полша, Унгария, Румъния, България, Сърбия, Словакия, Чехия, Словения, Хърватия, Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина, Албания, Украйна, Беларус, Гърция, Малта, Кипър, Молдова, Швеция, Холандия и Белгия, както и представители на китайски университети и образователни институции и ръководители на учебни заведения с преподаване на китайски език в България.  Конференцията ще продължи два дни, по време на които директорите на институтите „Конфуций“ ще заседават в малки групи по различни въпроси и проблеми, сред които обучението по китайски език в училищата и университетите в Европа, възможности за сътрудничество с бизнеса и др.

Институт „Конфуций“ в София е първият на Балканския полуостров и един от първите в Източна Европа. Създаден е на 9 юни 2006 г. като партньорска организация между Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и Пекинския университет за чужди езици с подкрепата на Съвета за международно разпространение на китайския език към Министерството на образованието на Китай (Ханбан). Дейността му стартира официално на 22 юни 2007 г. Предвид потенциала и възможностите за развитие, през декември 2013 г. Институтът „Конфуций“ към СУ беше издигнат в статут на Модел за развитие на Институтите „Конфуций“. Подобен статут имат само 14 от над 475-те института в света.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top