fbpx
Начало » Бакалавър » Откриване на академичната 2016/2017 година на Нов български университет

Откриване на академичната 2016/2017 година на Нов български университет

  • netpro
  • 03 окт. 2016
  •  Коментарите са изключени за Откриване на академичната 2016/2017 година на Нов български университет
dsc-0072 678x410 crop 478b24840a

Ректорът на Нов български университет проф. д-р Пламен Бочков откри официално академичната 2016/2017 г. в университета. Той приветства „първия випуск от новото четвъртвековие в историята на НБУ“ с думите: „Наша отговорност е да предадем на Вас, нашите студенти, духа на лидерството и борбата с предизвикателствата, които носеше проф. Богдан Богданов, а Ваша отговорност е да изисквате от преподавателите си. Стремежът ни е изцяло насочен към изграждането на модерен, динамичен и полезен за Вас начин на преподаване“. Проф. Бочков завърши приветственото си слово към юбилейния випуск с пожелания за успешна нова академична година и нестихващ стремеж към развитие.

Като резултат от политиката на НБУ, която има за цел да обединява преподаватели, настоящи и завършили студенти, на тържествената церемония присъстваха и ALUMNI на Университета.

Това е 26-ата академична година на Нов български университет, учреден на 18 септември 1991 г. с Решение на Великото народно събрание. 

Академично слово на тема „Възхвала на академичната общност“ произнесе проф. Михаил Неделчев. „Първото встъпване в Университета е чудо, инициация, посвещаване, което води до ново, по-високо качество на живот“, сподели със студентите проф. Михаил Неделчев. Той е преподавател по история и теория на литературата в Нов български университет от близо двадесет години. Почетен професор на НБУ. Завършил е славянска филология и философия в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Петнадесет години е работил като редактор и текстолог-изследовател в отдел „Литературно наследство“ на изд. „Български писател“.

Участва активно в демократичните процеси в България след 1989 г.: бил е депутат във Великото народно събрание и в 36-то народно събрание, председател на Комисията по радио и телевизия в това народно събрание; член на Националния координационен съвет на СДС и две години политически говорител на Съвета, зам. председател на Радикалдемократическата партия – една от основателките на СДС. Главен редактор на сп. „Демократически преглед“, председател на УС на Дружество „Гражданин“, председател на Сдружение на български писатели.

Проф. Неделчев е автор на повече от двадесет книги върху проблемите на литературната история и литературната теория (между тях „Социални стилове, критически сюжети“, „Яворов“, „Литературно-историческата реконструкция“, „Цензурираните класици“, „Двете култури и техните поети“, „Любов и литература“, „Ефектът на раздалечаването“, „Кръгът М и с ъ л“ ), по проблеми на културната и политическата история. Пише и за полска, сръбска, френска и руска литература. Носител на множество литературни награди. Удостоен е с орден „Св. св. Кирил и Методий“, първа степен. В Нов български университет е участвал в осъществяването на множество изследователски проекти. По време на словото си той изрази своята благодарност от възможността, че „Университетската общност има щастието да живее в облагородената среда, която Нов български университет създава и поддържа“.

В словото си проф. Михаил Неделчев определи проф. Богдан Богданов като „значим философ в новата история на България; мъдър и вдъхновяващ философ на съществуванието, на проникването в смисъла, който с дейността си допринесе за особената дълбочина и класическа прозрачност, които НБУ притежава“. Проф. Неделчев описа Нов български университет като „център на съвременния дух и генератор на новаторско мислене, изграждащ нова културна среда, чрез непрестанно протичащи семинари, презентации, конференции, умножаващи знанията“.

Една от приоритетните стратегически задачи на Настоятелството на НБУ е развитието на кампус с висок стандарт на материалната среда, със специализирани учебни пространства в съответствие с практическата насоченост на учебните програми, създаване на центрове по изкуствата. Кампусът развива постоянно нови възможности за придвижване на хора с физически увреждания.

НБУ посреща академичната година с нови университетски пространства, реновирана Аула, учебни зали и обновено техническо оборудване. 

Завършен е първия етап от новоизграждащия се Център за книгата с книжарница, офис архивни фондове, гардероб, асансьор за хора с двигателни проблеми и разширение на Централно фоайе на Корпус 1. С поетапното му изграждане се оформя голям културно-информационен център с Библиотеката и обособени пространства за книжарница, Архива на НБУ (институционален и лични архивни документи, дарения на НБУ от изтъкнати личности), зали за конференции и представяне на книги, кино салон и др. прилежащи помещения. 

Реализира се разширение на Центъра по изкуства с ново Ателие по стъкло и допълнителни пространства за ателиетата по графика, скулптура, керамика и порцелан. Изградени и оборудвани с професионална техника са: нова Зала за електронна музика „Станислав Станчев-Стенли“ – дарение от сем. Станчеви; нова Лаборатория по компютърни мрежи; две нови специализирани учебни компютърни зали, вкл. по архитектура. 
Подменена е озвучителната техника с висок клас професионална апаратура в Университетски театър за по-качествено озвучаване на провежданите спектакли, концерти и събития, и е изградена стационарна озвучителна система във фоайето на Корпус 2.

Създаден е Център за консултиране и психотерапия за провеждане на индивидуални психологични консултации на студенти, преподаватели и служители.

През академичната 2016/17 г. ще отвори врати изграждащият се в момента 4-етажен Корпус 3. Той ще включва Радио-телевизионен център, аудитории и разширение на Библиотеката на НБУ.

Планът за усвояването на Корпус 3 включва два етапа – използване като учебни пространства и като Радио-телевизионен център.

Радио-телевизионният център (РТЦ) ще разполага с телевизионно, радио и тонрежисьорско студио, ателие по анимационно кино, както и прилежащи технически и сървърни помещения. В новото пространство ще бъдат разширени дейностите на съществуващите Университетски филмов център, Лаборатория по анимационно кино, Радио студио и Тонрежисьорско студио, като част от бъдещия РТЦ. В специализираните зали ще се провеждат практически курсове, извънаудиторни учебни форми – практики, стажове, ще се реализират студентски курсови, дипломни и общоуниверситетски проекти. 

Предвижда се дооборудване със специализирана техника, позволяваща производство на професионални крайни продукти – филми, пясъчна и куклена анимация, клипове, звукозапис и озвучаване, както и реализирането на университетска телевизия и радио – първата в страната телевизия с научен характер.

Разширението на Библиотеката включва нови пространства за библиотечни услуги за незрящи, зала за екипна работа, колекции на свободен достъп, отдел „Технически ресурси и услуги“ и хранилище „Периодика“.

Учебните занятия в Нов български университет започват от 1 октомври.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top