fbpx
Начало » Бакалавър » Остават свободни над 1000 места в Софийския университет

Остават свободни над 1000 места в Софийския университет

  • netpro
  • 26 сеп. 2016
  •  Коментарите са изключени за Остават свободни над 1000 места в Софийския университет
201012916947

И след допълнителния прием около 10% от отредените за Софийския университет (СУ) места за студенти са останали свободн, пише в. Сега. В извънредната кампания са се включили 460 кандидати, от които приети са 425.

Свободни след трето класиране обаче бяха 1076 места в 84 специалности. Това е 20% от приема за първокурсници. За сравнение – преди година незаети бяха 675 места в 60 специалности. Най-силно впечатление правят празните места за бъдещи юристи, тъй като правото винаги е било сред най-желаните специалности в СУ.

След третото класиране там останаха незаети 84 места – 47 за редовно и 37 за задочно обучение. При допълнителния прием са попълнени 44 места в редовно и двама в задочно. 43 остават свободните места по история, където допълнителният прием е уредил само девет нови студенти.

Направлението „Българска филология“ е успяло почти да попълни незаетите си места, но при други филологии интересът е бил доста слаб – славянска, руска, испанска, френска и др. Празни места останаха и в педагогически специалности, някои от които бяха обявени за приоритетни. Недостатъчно са се оказали и кандидатите да учат математика, също приоритетно направление.

При приложната математика са попълнени 3 от 30-те свободни бройки, няма интерес и за математика и информатика. За да повиши интереса към математическите и компютърните специалности, преди време кабинетът реши да дава по 2000 лв. допълнително на вузовете за всеки студент от професионалните направления „Математика“, „Информатика и компютърни науки“ и „Комуникационна и компютърна техника“, приет над миналогодишната бройка.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top