fbpx
Начало » Бакалавър » Орязват драстично броя университети, преподаващи икономика и мениджмънт

Орязват драстично броя университети, преподаващи икономика и мениджмънт

  • netpro
  • 07 авг. 2015
  •  Коментарите са изключени за Орязват драстично броя университети, преподаващи икономика и мениджмънт
exam---large

Държавата ще започне постепенно да реже субсидията на онези университети, които обучават некачествено. Идеята е по този начин да се промени сегашният начин на финансиране на висшите училища на базата на брой студенти, против което изключително много се говори в последните години, и постепенно слабите специалности да бъдат закрити. Проектозаконът, с който ще бъдат направени тези промени, вече е внесен в парламента.

В стремежа си да привлекат повече млади хора, за да увеличат бюджетите, за 15 г. висшите училища почти удвоиха броя на специалностите, които предлагат, сочат данни на МОН. В момента университетите у нас обучават в около 3000 специалности в 52 професионални направления.

Плановете на просветното министерство са специалност „Икономика“ да бъде закрита в поне половината от тези 15 университета, като постепенно бройката може да достигне до две трети. Това означава, че в следващите две години постепенно ще бъде преустановен приемът на бъдещи икономисти в между 7 и 10 държавни висши училища и на финала те ще се обучават само в пет вуза. 

Аналогична е ситуацията и в направление „Администрация и управление“ – там поне 7 университета ще загубят правото обучават кадри за администрацията и да харчат държавни пари за това. Всъщност държавата ще им даде право да подготвят студенти в платена форма, ако изобщо някой от младите хора пожелае да учи във висше училище, за което публично е оповестено, че дава некачествено обучение. Институциите, които почти сигурно ще се разделят с това направление са: Техническия университет в Габрово, Тракийския в Стара Загора и Университета по хранителни технологии в Пловдив, но и много други не могат да се чустват сигурни. 

Източници: МОН; в-к Стандарт; Club Z

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top