fbpx
Начало » Новини » ООН ще образова 4 милиона деца от Сирия в съседни страни

ООН ще образова 4 милиона деца от Сирия в съседни страни

  • netpro
  • 03 февр. 2016
  •  Коментарите са изключени за ООН ще образова 4 милиона деца от Сирия в съседни страни
UN General Assembly

Хуманитарните агенции на ООН и партньорите им искат да бъдат отпуснати 1,4 милиарда долара за подпомагане на 4 милиона деца от Сирия и съседни страни в получаването на образование. Това се казва в съвместно обръщение, разпространено днес в седалището на световната организация в навечерието на Петата годишна международна конференция в помощ на Сирия и страните от региона, насрочена за 4 февруари в Лондон, предаде ТАСС.

Инициативата „Да не допуснем изгубено поколение“, оглавена от УНИЦЕФ – Детския фонд на ООН, и включваща над 10 хуманитарни организации, цели 4 милиона деца и младежи от региона „да получат достъп до училищно и извънкласно образование“, се казва в прессъобщението.

По данни на УНИЦЕФ, пет години след избухването на конфликта в Сирия 2,1 милиона деца нямат възможност да учат. Достъп до най-основно образование нямат и 700 000 сирийски деца, укрили се от войната в съседни страни, също и стотици хиляди деца от общностите, приемащи бежанци.

През последната година общите усилия на правителства и международни организации осигуриха образование на над един милион деца. Хуманитарните агенции обаче предупреждават, че докато не се постигне политическо уреждане на конфликта, „броят на децата, лишени от възможност да учат, ще продължава да расте“. 

„Има опасения, че Сирия губи цяло поколение от младежта си“, заяви Питър Салама, регионален директор на УНИЦЕФ за Близкия изток и Северна Африка.

Източник: БТА

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top