fbpx
Начало » Новини » Общо 5 млн. лева се насочват към работодатели за дуално обучение

Общо 5 млн. лева се насочват към работодатели за дуално обучение

  • netpro
  • 09 окт. 2015
  •  Коментарите са изключени за Общо 5 млн. лева се насочват към работодатели за дуално обучение
empty-classroom

Въвеждане на дуално обучение за безработни без квалификация чрез предоставяне на суми на работодатели за всяко разкрито работно място за обучение чрез работа. Това предвиждат промени в Закона за насърчаване на заетостта, приети днес на първо четене от Народното събрание.

Промените в закона бяха приети единодушно с 82 гласа „за“, предава БТА.

Общо 5 млн. лева ще бъдат отпуснати през 2016 година за финансиране на разпоредбата, според която на работодател се предоставя финансиране за всяко разкрито работно място, на което са наети на непълно работно време безработни лица, насочени от Агенцията по заетостта. Основните промени са свързани с регламентиране на нови дейности и мерки за работодатели и търсещи работа лица, отмяна на неефективни мерки за заетост и обучение, обединяване и допълване на съществуващи насърчителни мерки. 

Предвижда се ежегодно в Националния план за действие по заетостта да се определят средствата за финансиране на регионалната програма за заетост и обучение на всяка област и видовете плащания. Цели се повишаване на ролята на регионалните комисии по заетостта. Облекчава се редът за преразпределение на неусвоените средства по програми и мерки от едни региони към други.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top