fbpx
Начало » България » Община Силистра въвежда предучилищно образование за 4-годишните деца

Община Силистра въвежда предучилищно образование за 4-годишните деца

  • myotova
  • 24 авг. 2021
  •  Коментарите са изключени за Община Силистра въвежда предучилищно образование за 4-годишните деца

От тази есен Община Силистра въвежда задължително предучилищно образование за 4-годишните деца, като промените в Закона за училищното и предучилищното образование са приети още през септември миналата година и трябва да влязат в сила по места най-късно до 2023-та.

Решението е взето от Общинския съвет в крайдунавския град и в мотивите не се посочва, че промяната в закона цели да насърчи приобщаването и да предотврати социалното изключване и впоследствие отпадането на деца от уязвимите групи.

Направена е била и анкета сред родители.

До момента се очертава Силистра да е една от малкото общини, след София, която въвежда посещението на детска градина да е задължително от 4-годишна възраст.

Очаква се, че това ще помогне за преодоляване на обучителните затруднения чрез ранно интегриране на потребностите, ще предотврати натрупването на дефицити, а впоследствие и отпадането им от образователната система.

Няма причина за притеснения у родителите, коментира Елена Аврамова директор на детска градина „Иглика“ в Силистра:.

„Задължително какво означава – както при 5 и 6 годишните, така и при 4 годишните – няма нищо страшно, от какво да се страхуват родителите. Целта е децата да усвояват добре български език там, където има смесено население и където майчиният език не е български. Това е много добро, което ще се случи, защото означава много по-голям обхват на децата и по-добра подготовка за училище“

Родителите могат да бъдат спокойни, че децата им няма да бъдат натоварвани допълнително, коментира Силвия Пенева, директор на Детска градина „Радост“.

„Децата ще се учат по държавните образователни стандарти, което е заложено в програмните системи по наредбата за приобщаващо образование. С тези, които имат изявени дарби или дефицити ще се работи допълнително. Ние не сме длъжни да ги учим да четат и пишат  – това е работа за първи клас. При нас те трябва да познават само графичните знаци и това се учи на 5 и 6-годишна възраст, няма задължителен елемент“

Освен с обхвата на децата промяната е свързана и с финансирането, поясни Пепа Рачева, директор на ОДЗ „Нарцис“.

„Разликата в това дали ще бъде задължително или не е в обхвата там, където не са обхванати. В Силистра се оказа,  че 98 % от децата са обхванати в градините преди да стане задължително. Разликата е в това, че финансирането за тези деца – 4 годишните издръжката ще бъде и част от държавна дейност. Стандарта ще се увеличи с процент от издръжката, ще получават безплатни опознавателни книжки и по различен начин ще следят отсъствията, ще следят това както на подготвителните групи. Финансирането досега на 3-4 годишните за издръжка беше изцяло от общината,  а сега това ще поеме и държавата“.

Има само плюсове – и за родителите, и за децата, допълни Силвия Пенева.

„Предимствата са от една страна – осигуряване за безвъзмездно ползване на безплатни  помагала. Отделно по наредбата за местните такси на община Силистра отпада месечната такса от  6 лева също и хранодена от 2,20 става 2 лева, това също е един голям плюс за родителите, таксата за месеца е намалена“.

В нарочно проучване по темата, организирано от отдел „Образование“ са се включили 356 човека. Предложението за въвеждане на задължително предучилищно образование за 4-годишните деца през учебната 2021/2022 г. е било подкрепено от 81,55% от анкетираните, а 18,45% са изразили несъгласие.

На територията на Силистренска община функционират 10 детски градини, разпределени в 7 населени места и в 15 отделни сгради. През учебната 2020/2021 г. в детските градини са били обхванати 275 деца на три годишна възраст.

Въвеждането на задължителното предучилищно образование на 4-годишните деца през новата учебна година няма да изисква допълнителен финансов ресурс от община Силистра. Обезпечаването ще бъде изцяло от държавния бюджет.

Източник: bnr.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top