fbpx
Начало » Бакалавър » Обучение в Германия: специалност Медицина

Обучение в Германия: специалност Медицина

  • netpro
  • 28 апр. 2015
  •  Коментарите са изключени за Обучение в Германия: специалност Медицина
germany - large

За проблемите на българското образование може да говорим много. За българското здравеопазване – още повече. Ако комбинираме двете неща и започнем разговор за българското образование по медицина… Всъщност, трудно е да се каже. По инерция можеше да стигнем до извода, че и то е „проблемно”, но практиката показва, че много наши сънародници се реализират успешно в чужбина след като завършат медицина у нас. Това е една от малкото специалности в българските висши училища, която привлича и чуждестранни студенти (макар и предимно от съседна Турция). Проблемите със здравната система обаче са налице и някои от най-добрите ни лекари емигрират в чужбина веднага след като завършат. Казват, че парите тук не си струват и че отношението към тях е под всякаква критика. Вероятно са прави…

Една от най-популярните дестинации за емиграция е Германия. Това ни даде идея да потърсим повече информация за образованието по медицина във федералната република. Завършването на медицина в престижен немски университет отваря вратите не само в самата държава, а и по цял свят. Известните със своите високи технологии немци, успешно са пренесли иновациите и съвременната техника в медицинското образование, което днес дава отлични резултати. 

Прием

            Познания по немски език

За да се сдобиете с медицинско образование в Германия трябва първо да владеете немски език. Почти всички програми в сферата на медицината се преподават на езика на Гьоте, а и без това животът в която и да е страна е много лесен, когато говорите местния език. Основните сертификатни изпити, на които може да се явите са Deutsche Sprachdiplom и TestDaF (Deuctsch als Fremdsprache). Минималното ниво, което трябва да постигнете е поне В2 по Общоевропейската референтна езикова рамка.

            Специализиран изпит за специалността

Освен езиковите изпити, някои университети изискват и т.нар. Medizinertest (буквално – Медицински тест) за прием в специалност Медицина. Подчертаваме думата „някои”, защото има сериозно непостоянство сред висшите училища по този въпрос. През последните години има тенденция все повече университети да не го включват, но все пак трябва да проверите изрично в желания от вас. 

Не се стряскайте от наименованието на този тест. Въпросите от него не са толкова специализирани в сферата на медицината, а по-скоро проверяват възможностите за мислене и учене на кандидата. Разбира се, някои от тях са свързани с биологията и химията, но хора, които са се явявали на теста твърдят, че не е трудно.

            Легализиран превод на дипломата

Завършилите български средни училища трябва да си извадят академична справка или да изчакат получаването на дипломата си. В последствие тези документи трябва да бъдат преведени от заклет преводач и легализирани от образователното министерство и немското посолство. Вероятно много хора, кандидатстващи за Германия имат достатъчно познания, за да  преведат дипломите си сами, но това не е разрешено.

            Срокове за кандидатстване

В общия случай, крайният срок за кандидатстване в медицински университети в Германия е около 15 юли за зимния семестър и 15 януари за летния. Тези срокове обаче не са официално разписани и не са задължителни за немските университети, което обяснява и големите различия, които могат да съществуват между университетите. Освен това някои от висшите училища работят и с т.нар. отворен прием. Тоест – приемат документи през цялото време.

Друг фактор, с който трябва да се съобразявате е законодателството в отделните федерални провинции на Германия. Затова – накратко казано – проверете изрично в избраният от вас университет и започнете да подготвяте документите си възможно най-рано. Така ще се справите със сроковете и ще имате време за реакция, ако възникне проблем.

Възможности за финансиране

Повечето хора, следващи в Германия се самоиздържат или биват издържани от семействата си. Това важи и за чуждестранните, и за немските студенти. Все пак – не липсват възможности и за стипендии. Субсидиите на Германската служба за академичен обмен (DAAD) са добър пример за това. Повече информация и статистика от стипендиите на DAAD може да откриете в рубриката „Образование в цифри” на този брой. Немските университети формално не изискват такси за прием, което обяснява липсата на централизирана държавна система за раздаване на стипендии. Все пак конкретни висши училища – особено сред частните – могат да предлагат и стипендии за успех.

Другата очевидна алтернатива за издръжка е работата. Практика е почти всички немски студенти да работят или да карат стажове по време на обучението си, а младежката безработица е малко над 3 на сто. (За сравнение – тя е около 40 в Гърция, Италия, Испания.) Преди месеци беше въведено ново законодателство, с което федералната република въведе минимална заплата и строги изисквания за почасовата работа. Много компании възроптаха срещу решението с аргумента, че това ще засегне възможностите за наемане на работа на най-младите и още неквалифицирани кадри. Предстои да видим какви ще са ефектите в действителност. 

Водещите университети

Колегите ни от сайта www.studying-in-germany.org са изготвили своеобразна класация на обучението по медицина във висшите училища в Германия. Разбира се, не е задължително да се ограничавате до тях, но проучването е добър ориентир за начало на вашето собствено проучване. Забележете, че във федералната република няма практика да се обособяват отдел медицински университети, както е например в България. Всички описани тук висши училища са широко профилирани. Ето ги и тях, по подредбата на немския образователен сайт:

            University of Heidelberg

Висшето училище в Хайделберг има традиции в областта на медицината от 6 десетилетия насам. Това е и един от „най-международните университети”, със студенти от всички краища на света.

            RWTH Aachen University

Това е един от по-младите университети в Германия – създаден е през 1966 години, а днес вече разполага с 9 факултета. Единият е медицински, като към него работи и Klinikum Aachen – авторитетна клиника в града. Освен с чисто медицинските науки, университетът има сериозна школа и в теоретични области като медицинската етика например. Към края на 2014 година, във факултета се обучават на 2700 души.

            Lübeck University

Университетът в Любек е с подчертано изследователски профил. През последните години, учени под негово ръководство са провеждали изследвания в 4 области – Инфекциозни болести, Мозък и поведение, Медицинска генетика и Био-медицински технологии. Разбира се, има възможност и за обучение по други клонове в медицината.

            Witten/Herdecke University

Стигаме до един от най-старите частни университети в Германия. Всъщност това не означава твърде стар, защото в продължение на дълги години се допускат само държави висши училища. Витен е основан през 1983 година, но вече обучава около 1200 бъдещи лекари, медицински сестри, зъболекари и т.н. Тъй като това е частен университет няма как да не споменем и таксите: Те се движат в порядъка на 400 до 1000 на месец. С други думи – 4-5 хиляди евро на семестър. Сумата е сериозна, но чувствително по-ниска от тази в англоезичните страни кат САЩ и Обединеното кралство. Университетът предлага и стипендии за отличен успех.

            Magdeburg University

Университетът в Магдебург се появява вследствие на сливането на 3 висши училища в едноименния град – Технически университет, Педагогически колеж и Медицинско училище. Това го прави най-големият университет в провинция Саксония и едно от най-престижните висши училища на територията на бившата Източна Германия.

            Würzburg University

Може би най-интересната страна на този университет е разположението му в средновековния център на града. Тесните улички и стари тухлени сгради се комбинират с огромна библиотека и нов съвременен кампус. В момента във Вюрцбург се обучават около 25 000 студенти, над 100, от които – чужденци. 

Възможности за кариерна реализация

Очевидната професия след завършване на специалност медицина е „лекар”. Но най-важното нещо, което се получава от немската образователна система е международният престиж. С диплома от Германия може да се работи в целия Евросъюз, а и приравняването извън него не е трудно.

И друг път, сме споменавали, че целта ни не е да произвеждаме емигранти от България, а да виждаме повече добре образование млади хора, които да се реализират и в нашата страна. Но трябва да признаем, че трудно ще убедим човек, завършил в медицина в Германия, да стане лекар в България. Можем обаче да обърнем внимание на друга интересна възможност. В последните години се забелязва явление „медицински туризъм”. Услугите в България са значително по-евтини от тези в България и това е съвсем реална и интересна възможност за бизнес. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top