fbpx
Начало » Новини » Образователно неравенство

Образователно неравенство

  • netpro
  • 30 сеп. 2016
  •  Коментарите са изключени за Образователно неравенство
staya

Учениците у нас не само изостават от връстниците си в световен мащаб, но и помежду си. Според изследването PISA децата, които учат в малко населено място, изостават с около три години в знанията си от тези в градовете. Едно от решенията на проблема според Министерството на образованието и науката е стартирането до дни на проекта „Твоят час“, като целта му е да мотивира деца с по-лош успех да постигат по-добри резултати.

Репортерът на Нова телевизия Мия Димитрова посети различни училища в страна, като едно от тях бе и Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, за да провери каква е разликата в обучението.

На изпитите след 7 клас СМГ зае челното място по успех.

Светлин Лалов е ученик от 8 клас в СМГ и е част от една от най-добрите паралелки в страната. Той не само получава отлични оценки, но признанието за знанията му по математика вече е под формата на медали в различни олимпиади. Рецептата за успеха се оказва много проста. По думите на Светлин трябва да се решават много задачи. „Трябва да ти е интересно това, което правиш“, добави той. Съученикът му Мартин Василев е на мнение, че за да има успех е нужно много учене и труд.

„Трябва да имаш зрънцето. Ако го нямаш зрънцето, колкото и да се трудиш, можеш да стигнеш до определено ниво, но оттам насетне – нищо повече“, заяви Елена Киселова, преподавател в СМГ.

Зад всеки успех стои един учител, в това са убедени всички, но броят им намалява, а проблемите се увеличават.

„Тези, на които математиката им е страст, работят с 13 часа седмично, а тези, които имат проблеми с усвояването на математика, работят с 4 часа седмично. Как да имаме резултати?“, коментира Киселова.

И образователното неравенство е налице – между по-малкото и по-голямото училище, между по-малкото и по-голямото селище, между децата и техния живот.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top