fbpx
Начало » Любопитно » Норвежки учени твърдят, че стоенето пред компютъра уврежда костите на децата

Норвежки учени твърдят, че стоенето пред компютъра уврежда костите на децата

  • netpro
  • 03 апр. 2015
  •  Коментарите са изключени за Норвежки учени твърдят, че стоенето пред компютъра уврежда костите на децата

Норвежки изследователи твърдят, че колкото повече време прекарват децата пред телевизора или пред монитора на компютъра си, толкова по-ниска е минералната плътност на костите им.

Установено е, че скелетът расте от самото раждане до края на тийнейджърската възраст. Най-голямата маса на костната тъкан, свързана със здравината и размера на костите, се наблюдава в началото на тийнейджърския период.

Освен храненето, физическата активност също оказва силно влияние върху процеса на растежа. Като изхождат от тези факти, норвежките учени стигат до извода, че колкото повече време прекарват през почивните дни децата пред компютъра, толкова е по-ниска минералната плътност на костите им.

Специалистите са проверили твърденията си с експеримент. В него са участвали 463 момичета и 484 момчета на 15-18 години, които живеят в гр. Тромсьо.

Минералната плътност е била измервана с помощта на двойна енергийна рентгенова абсорбциометрия. Отчитана е била още информацията за начина на живот (предварително участниците са попълвали въпросници и са беседвали с медиците).

Било е регистрирано колко часа на ден прекарват тийнейджърите пред монитора на компютъра си или пред телевизионния екран, както и колко време отделят за спортуване през свободните си дни.

Норвежките учени са открили пряка връзка между времето пред компютъра и ниската плътност на костите при момчетата. 

Източник: БТА    

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top