fbpx
Начало » Любопитно » Нов сезон на „Британския национален театър на живо“

Нов сезон на „Британския национален театър на живо“

  • netpro
  • 27 ян. 2016
  •  Коментарите са изключени за Нов сезон на „Британския национален театър на живо“
Theater 1

Британски съвет и Синема сити възобновяват прожекциите от програмата NT Live за сателитно излъчване на най-доброто от британския театър в кина по целия свят. Вече са ясни първите 4 заглавия от новия сезон – шекспировата комедия „Както ви харесва“, дългоочакваната продукция „Опасни връзки“ на Донмар Уеърхаус, лудешката комедия „Любовни стратегии“ и извънредно повторение на „Аудиенцията“ с Хелън Мирън.

В хитовата продукция „Аудиенцията“ (The Audience) Хелън Мирън пресъздава донеслата й Оскар роля на кралица Елизабет II. В продължение на 60 години кралица Елизабет II приема на седмична аудиенция в Бъкингамския дворец всеки от нейните 12 министър-председатели. Тази среща е като никоя друга в британския обществен живот – на 4 очи. Кралицата и премиерът имат неизречено съгласие никога да не повтарят казаното помежду си. „Аудиенцията“  нарушава този обет на мълчание с въображаема поредица от разговори по време на сериозни и важни срещи между обитателите на Даунинг стрийт и тяхната кралица.

Представлението беше играно няколко години в Уест Енд при огромен успех, а Британският национален театър го излъчи на живо чрез сателитна връзка до стотици кино салони по целия свят, директно от сцената на лондонския Gielgud Theatre. Ако сте пропуснали първите прожекции, на 29 януари и на 11 февруари можете да гледате автентичен запис от оригиналното сателитно излъчване на представлението. Това е и последен шанс да гледате тази постановка, тъй като тя вече не се играе в Лондон.

На 25 февруари на живо от Британския национален театър в Лондон ще бъде излъчено представлението „Както ви харесва“ (As you like it). Славната шекспирова комедия за любовта и промяната се завръща в Националния театър за първи път от повече от 30 години. В ролята на Розалинда ще видим Розали Крейг (позната ни от участието си в мюзикъла „Лондон роуд“ и в „Макбет“ на Манчестърския международен фестивал).

На 23 април, когато се навършват 400 години от смъртта на Шекспир, Британски съвет и Синема сити организират прожеции (на запис) на „Както ви харесва“ едновременно в 5 града – София, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора. Това събитие е част от глобалната програма на Британски съвет „Шекспир е жив“ за честване живота и творчеството на Шекспир по повод 400 годишнината от смъртта му през 2016г.

След огромния успех на „Кориолан“ и „Крал Лир“, Националният театър ще представи и друга хитова продукция на Донмар Уеърхаус. Дългоочакваното представление „Опасни връзки“ (Les Liaisons Dangereuses) е под режисурата на Джоузи Рурк („Кориолан“) и в България може да бъде гледано на запис на 17 март и на 13 април.

Единственaта книга на френския офицер Шодерло дьо Лакло, разказваща за секс, интриги и предателства в периода преди Френската революция, скандализира света през 1782г. Двеста години по-късно, неотразимата адаптация на Кристофър Хамптън събра куп награди, печелейки отличията за най-добра пиеса на наградите Оливие и на Ивнинг Стандард.

Не пропускайте и лудешката комедия „Любовни стратегии“ (The Beaux’ Stratagem), под режисурата на Саймън Годуин.  Двете контета – мистър Еймуел и мистър Арчър, са чаровни и разхайтени млади мъже, всеки от които е пропилял състоянието си в шеметния лондонски живот. Бягат от срама и задълженията си в провинциалното спокойствие на Личфилд. Хитроумният им план е да се оженят за пари. Дали и как двете контента ще си намерят майстора можете да разберете на 27 март и 18 май в Синема сити в Mall of Sofia.

 

 

 

 

 

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top