fbpx
Начало » Любопитно » Нова година по света

Нова година по света

  • netpro
  • 23 дек. 2016
  •  Коментарите са изключени за Нова година по света
New year


 

Обратното броене до Нова година започна. Скоро ще видим кадри с пищни фойерверки от цялото земно кълбо. Няма съмнение, че Нова година е празник, който се е възприел в цял свят и обединява хората. Той няма нищо общо религия или етническа принадлежност – просто първи януари идва по едно и също време навсякъде.

Но знаете ли защо точно тогава? За римляните новата година е започвала от 1 април. Но през 153 г. пр. Хр. избухва голямо въстание против римската власт в Иберия, което налага отлагане до следващия 1 януари. Този прецедент се превръща в традиция. На 1 април започва да се празнува „лъжливата“ нова година и постепенно този ден се превръща в празник на шегите и смеха. Но това е европейска традиция, която се разпростира по света едва през 20-ти век. И до днес много народи отбелязват и собствените си празници.

 

Източна Азия празнува от януари до март

Източна Aзия е един от регионите на света, който най-ревностно защитава своите традиции. Китайската нова година вероятно е втората по популярност в световен мащаб, най-малкото заради големия брой китайци. Тя се пада между 21 януари и 21 февруари. Китайският календар е един от най-сложните в света, отчитайки неговите цикли от по 60 години. Нова година за корейците и виетнамците съвпада с тази на китайците, но обичаите, свързани с празнуването, са доста различни. До средата на 20-ти век японците също са правили компания на тези народи в празненствата, но днес почти изцяло са приели 1 януари. В Тибет продължават използват уникален лунен календар, според който началото на годината – наречено Лосар – може да се окаже чак през март. Празникът е важен за националната идентичност на тибетците, които държат да се разграничат от китайската власт.

 

Ислямският свят празнува два пъти

Мюсюлманите празнуват винаги на първия ден на своя месец Мухарем. Техният календар обаче се състои от 12 лунни месеца или общо 354 дни. Това означава, че всяка година те се движат с 11 дни назад от официално приетия Григориански календар. На 3 октомври тази година ислямският свят посрещна новата 1438 година. 1439 ще дойде на 22 септември 2017. Получават се и забавни куриози. Например – през 2008 мюсюлманите по света отбелязаха Нова година 2 пъти – на 11 януари и на 29 декември. Този календар може да ни изглежда странен, но се използва като основен в свръхрелигиозни страни като Саудитска Арабия. По-светски настроените хора обръщат по-голямо внимание на 1 януари, което предизвиква сериозен отпор в консервативните среди.

 

Народите в Индия предпочитат април

Индия всъщност е мозайка от стотици етнически групи, всяка от които може да се похвали с уникални празници. Въпреки голямото разнообразие, повечето са се насочили към месец април за своите празненства. Aко трябва да сме по-точни – 13, 14 и 15 са най-популярните дати. Нова година е един от много фестивали, които се провеждат през пролетта в Индия. Непал също празнува в този период, в продължение на цели 4 дни  – от 12 до 15 април. Бангладеш празнува 14 и 15 април, като традиционно същото правят и бенгалците, живеещи в Индия. В Пакистан се следи основно мюсюлманския календар, но много етнически общности са запазили и пред-ислямските традиции и също отбелязват празниците през април. Три дни празнуват и в Бирма – от 13 до 16 април. Шри Ланка пък избира само един ден, но пак има особеност – там всяка година се редуват 15 или 16 април.

 

Йордан Карапенчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top