fbpx
Начало » България » Не може да има дуално обучение без помощта на бизнеса

Не може да има дуално обучение без помощта на бизнеса

  • netpro
  • 06 юни 2016
  •  Коментарите са изключени за Не може да има дуално обучение без помощта на бизнеса

Професионалното и дуално образование в България не може да се реализира без помощта на бизнеса и общините. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на конференция „Да! На българската икономика“.

Кунева отчита липсата на добро професионално образование в страната и нуждата от промяна в подхода. Този факт поражда и редица проблеми на пазари на труда, който изисква квалифицирана работна ръка.

Трябва най-накрая да срещнем пазара на труда с пазара на образование, подчерта министър Кунева. 

За много ученици и родители професионалното обучение не е атрактивна възможност за развитие. Това се дължи на факта, че е по-лесно да се сдобиеш с бакалавърска степен в рамките на три години, отколкото да завършиш тежкото обучени на едно професионално училище.

Министърът на просвета подчерта, че министерството е готово да работи, помага и да разчиства пътя пред бизнеса за промяна на ситуацията. В никакъв случай не искаме да създаваме административни пречки“, допълни тя.

Във връзка с това, тази сряда Министерски съвет одобри промени в Закона за професионалното образование и обучение. Те касаят промени в рамковите програми за ученици и за лица, навършили 16 години по отношение на входящо минимално образователно и квалификационно равнище, продължителност на обучението и изходящо образователно и квалификационно равнище.

  Регламентират се изискванията за разработване на държавните образователни стандарти за придобиване на квалификация по професии, рамковите програми, учебните планове и учебните програми. Определят се целите, съдържанието и характеристиките на видовете професионална подготовка.

 

  Променя се съотношението на теоретичното и практическото обучение в полза на практическото обучение, в. т.ч. и на практическото обучение в реална работна среда. Сред едно от важните неща е разширяването на функциите на общините по отношение на откриването, преобразуването, промяната и закриването на общинските професионални гимназии и професионални колежи, както и назначаването на директори на общинските професионални колежи.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top