fbpx
Начало » Бакалавър » Не е оправдано да се преподава само за най-добрите според ректора на Софийския университет

Не е оправдано да се преподава само за най-добрите според ректора на Софийския университет

  • netpro
  • 30 сеп. 2016
  •  Коментарите са изключени за Не е оправдано да се преподава само за най-добрите според ректора на Софийския университет
zx620y348 2651184

„Когато имаме трайна тенденция за приемането на почти целия випуск, качеството няма как да се поддържа, защото, когато приемаш всички – и тези, които се стараят, и тези, които са по-небрежни, и тези, които имат качества, и тези, които нямат, оттам нататък е трудно. Всички преподаваме за средния студент, не е оправдано да преподаваме само за най-добрите, ако приемаме 80% от випуск.“ Това коментира ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков в сутрешния блок на БНТ.

Около 10% от местата в Софийския университет тази година остават незаети, каза още той. На въпрос за падащото качество на висшето образование Герджиков заяви, че проблемът е от повече от 20 години, а процесът се корени в приетата преди 15 г. практика университетите да получават субсидии на база броя учещи в тях студенти. „Когато започнем да приемаме не 20% от завършващите, а 80%, очевидно е, че балът ще падне“, смята той.

По думите му на фона на раздутите приеми във висшите училища демографската криза и съответно по-малкия брой деца са показали, че начинът на отпускане на субсидиите не е най-правилният.

„Всъщност демографската криза помогна на ректорите да осъзнаят, че има нужда от реформа“, смята Анастас Герджиков. „Проблемът е в това, че съчетаваме погрешната преди политика за приемане на всички, независимо от качеството, с това, че не поддържахме други критерии за субсидията освен броя на студентите. Сега това се променя“, добави той.

Ректорът каза още, че Софийският университет няма нужда от промяна на начина, по който влизат студентите, и не е склонен на компромис с качеството на приема. „Проблемът е, че сме принудени да правим компромис с броя на студентите“, добави той.

 

Източник: Дневник

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top