fbpx
Начало » Бакалавър » На прага на университета – как да изберем специалност?

На прага на университета – как да изберем специалност?

  • netpro
  • 10 окт. 2016
  •  Коментарите са изключени за На прага на университета – как да изберем специалност?
vnvbmznh-1440122042

Какво да уча? В кой университет? Дали да следвам изобщо, или да започвам направо да работя?

Още от десети клас в гимназията тези въпроси стават актуални и се превръщат в повод за размисъл все повече с наближаването на последната учебна година. Съвсем естествено е колебанието, дори и да сте напълно сигурни в коя точно сфера искате да се развивате. Причините за лутането са много – университетите непрекъснато откриват нови, примамливо звучащи специалности, обещават реализация и висока заплата за едни направления и заклеймяват други като безперспективни, родителите се тревожат и предават и на вас притеснението си, учителите са на мнение, че през годините, прекарани заедно, са ви опознали и се опитват да ви насочват към едно или друго…

Но изборът в крайна сметка е във вашите ръце и изглежда определящ за целия ви живот. За да бъде той не толкова страшен, ще направим друга уговорка: това е решението, което определя следващите 4 години, а не целия ви път. Това не го прави по-малко важно, а само сваля нивото на стреса. Ще ви предложа няколко лесни стъпки, за да се ориентирате в лабиринта от информация и доброжелателни предложения и да откриете по-бързо своето поприще.

Какви искате да станете, когато пораснете?

Важно е да се подхожда едновременно емоционално и рационално, когато избирате специалност, за която се очаква да предопредели цялото ви професионално развитие. За рационалната част ще поговорим в следващите редове, сега бих искала се спрем на емоционалната. С една дума- мечтайте. Представете си работата си след 5 години и опишете в детайли всичко на бял лист. Задачи, които изпълнявате, обстановка, в която се случва това, пособия, знания и умения необходими за дейността, чувства, които предизвиква- и положителни, и отрицателни. Ако искате, нарисувайте детайлите, които най-много ви впечатляват. Когато сте готови, извадете отделно уменията, които вече притежавате и до тях тези, които все още нямате.

Как да постигнете мечтата си?

След като вече знаете какви знания искате да усвоите в следващите 4 години, ще бъде много по-лесно да филтрирате информацията, която имате от различните източници.

Най-важното на този етап е: използвайте интернет само като помощно средство. Търсете само конкретна информация. Вместо да четете всички коментари за университетите, които ви интересуват, отидете на страницата с учебните програми и погледнете тези на специалностите, които ви интересуват. Заглавието на специалността или професионалното направление може да ви ориентира какво да очаквате, но само конкретния учебен план ще ви даде отговор на въпроса дали практически необходимите ви дисциплини се преподават.

Лекциите в университетите са отворени за всички. В случай, че имате възможност, посетете по някое от занятията на специалностите, които ви интересуват.

Явете се на предварителни кандидатстудентски изпити в 11. клас. Това е важно, защото, макар и в една сфера, често различните специалности са с различни изпити за прием. Явявайки се на тях, когато от получените оценки нищо не зависи, ще можете без стрес да се ориентирате в това коя форма е удобна за вас и каква информация ще трябва да запомните за реалния изпит.

Отидете на Дни на отворените врати, организирани от няколко университета. На тези събития можете да се срещнете със студенти и преподаватели и да съберете информация директно от източника.

Започнете да посещавате Дни на кариерата и изложения за образование още в 11. клас. Кариерните изложения ще ви помогнат да се ориентирате за кои позиции какво образование се изисква, както и да видите дипломите от кои университети и защо са уважавани от работодателите. На изложенията за образование, както и на Дните на отворените врати, ще можете да зададете всички въпроси и да сравните след това информацията, дадена ви от различни университети.

Не се страхувайте да питате и да обсъждате! Никой въпрос не е глупав, когато става дума за бъдещето ви, така че питайте смело- всички, които са ваши консултанти на изложенията, вече са минали по вашия път и много добре си спомнят собствените си чувства в този момент.

 

Ако въпреки всичко по време на следването решите, че сте сгрешили в избора- гледайте само напред!

 

Автор: Евелина Дончева

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top