fbpx
Начало » България » Научен фестивал “Младите – за Земята!” обединява две национални еко инициативи за ученици

Научен фестивал “Младите – за Земята!” обединява две национални еко инициативи за ученици

  • myotova
  • 14 юни 2022
  •  Коментарите са изключени за Научен фестивал “Младите – за Земята!” обединява две национални еко инициативи за ученици

На 19 юни 2022 г. от 11:00 до 16:00 ч. в Биологическия факултет към Софийски университет “Св. Климент Охридски” ще се проведе фестивалът “Младите – за Земята!”. Две организации обединиха сили: Сдружение “Образование без раници” с инициативата “Стани застъпник за Земята с Кан Академия!” и Фондация “Сай Хай” с инициативата “Еко шампиони”. Целта е да се повиши информираността и ангажираността на ученици и млади хора в България по теми за опазването на биоразнообразието, предотвратяване на екологични проблеми и адаптиране към климатичните промени. Входът е свободен. Всеки любител на екологията – ученик, учител, родител е добре дошъл.

От 11:00 до 12:30 ч. 15 ученически отбора от София, Хасково и Враца ще покажат решенията си за справяне с местни екологични проблеми в изпълнение на проект “Еко Шампиони”. Научните разработки на учениците включват системи за пречистване на питейната вода от уран или микропластмаса, иновативни методи за рециклиране на дрехи и пластмаса, решения на проблеми като светлинно замърсяване, незаконните сметища, бездомните животни. Учениците са предвидили и увлекателни демонстрации, игри и подаръци за публиката. Посетителите ще могат да гласуват за избор на отбор – победител. Работата на учениците ще бъде оценявана и от експертно жури, както и от  представители на норвежката организация “Change the world”, един от партньорите в инициативата “Еко шампиони”.

От 13:20 до 15:45 ч. “Образование без раници” ще даде възможност на посетителите да се запознаят на живо с част от експертите, включили се в кампания “Стани застъпник за Земята с Кан Академия!”. Представители на “Грийнпийс България”, “Българска Фондация Биоразнообразие”, “Хармоника”, преподаватели по биология и други експерти ще разказват за своята професия и ще отговарят на въпроси. Целта е да се вдъхновят и информират участниците за възможно професионално развитие в сферата на биологията и екологията. В края на събитието ще бъдат наградени и победителите от Националното състезание по биология и екология с Кан Академия.

Разгледайте цялата програма тук.

Сдружение “Образование без раници”

Сдружение “Образование без раници” е една от водещите граждански експертни организации в сферата дигитализация на образованието. Сдружението консултира МОН, училища и отделни учители, а един от знаковите им проекти е българската версия на най-мащабния безплатен онлайн портал за образование в света, Кан Академия (Khan Academy). Проект “Стани застъпник за Земята с Кан Академия!” се организира от “Образование без раници” с финансова подкрепа по проект “Game over? Do not let climate change end the game”, изпълняван в България от Българска фондация Биоразнообразие с подкрепата на програма DEAR (Development Education Awareness Raising) към Европейската комисия. Основен финансов партньор на “Образование без раници” и Кан Академия на български до 2023 г. е фондация “Америка за България”. еМАГ България е основният спонсор на наградите в трите Национални състезания 2022 с Кан Академия по математика, информатика и екология и биология.

Фондация “Сай Хай”

Фондация “Сай Хай” е създадена през 2019 г. и е извънкласно занимание, което залага на проблемно-базираното учене и има за цел да допълни учебните уроци по науки, математика, информатика и технологии с практически занимания, които водят до усвояване и прилагане на научния подход. Проект „Еко Шампиони“ се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 94 601 €, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП чрез Фонд Активни граждани – www.activecitizensfund.bg. Основната цел на проект „Еко Шампиони“ е повишаване на ангажираността на гражданите с опазване на околната среда и климатичните промени чрез осъществяване на образователни дейности. Проектът се изпълнява от Фондация „Сай Хай“, гр. София в партньорство с Фондация ХАЛО 2019, гр. Хасково, Сдружение Враца Софтуер Общество, гр. Враца и Forandre verden (Change The World), Норвегия.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top