fbpx
Начало » Любопитно » НАСА идентифицира 8 планети, на които може да има живот

НАСА идентифицира 8 планети, на които може да има живот

  • netpro
  • 03 апр. 2015
  •  Коментарите са изключени за НАСА идентифицира 8 планети, на които може да има живот

НАСА (NASA) откри осем нови екзопланети, две от които са „близначки“ на Земята, с подходящи условия за живот, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.Според един от авторите на откритието – Гийермо Торес от Центъра по астрофизика на Харвардския университет, повечето от тези небесни тела имат шанс да са скалисти, досущ като нашата планета, и да са в обитаемата зона, в която водата е в течно състояние.Именно тогава шансовете за възникването на живот са най-големи.

Две от екзопланетите „близначки“ на Земята, са кръстени съответно Kepler-438b и Kepler-442b. Те кръжат в орбита около звезди, наречени червени джуджета – по-малки и по-слабо нагрети от нашето Слънце. Те се намират респективно на 470 и 1100 светлинни години разстояние.

Една светлинна година се равнява на 9 461 милиарда километра. Kepler 438b обикаля около своята звезда за 35 дни, а Kepler 442b – за 112.С диаметър само 12 на сто по-голям от този на Земята, Kepler-438b е със 70 на сто шансове да бъде скалиста екзопланета.

Диаметърът на Kepler-442b е с една трета по-голям от този на нашата планета и това небесно тяло има 60 на сто шанс да бъде скалисто.

Източник: vesti.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top