fbpx
Начало » Бакалавър » Намаляват българските студенти, които се обучават по програма Еразъм

Намаляват българските студенти, които се обучават по програма Еразъм

  • netpro
  • 28 ян. 2016
  •  Коментарите са изключени за Намаляват българските студенти, които се обучават по програма Еразъм
приобщаващо образование

Броят на българските студенти в чужбина по европейската програма за младежка мобилност „Еразъм“ намалява, сочи статистиката на Брюксел, цитирана от БНР във вторник. През учебната 2013/2014 година броят на българските студенти, възползвали се от месечна издръжка от Еврокомисията за следване няколко семестъра в чужбина, е намалял със 195 или почти с 10% спрямо предходната учебна година.

Според еврокомисаря Тибор Наврачич, отговарящ за образованието, културата, младежта и спорта, това вероятно се дължи на демографската картина у нас и намаляването на студентите у нас. Той обаче допълни, че се очаква броят на българските студенти по новата програма „Еразъм+“ за периода 2014-2020 г. да нарасне следващите години тъй като стипендиите на месец за тях са по-големи спрямо предишния период.

Във вторник ЕК отчете изпълнението на първата година от програмата „Еразъм+“, чийто бюджет надхвърля 2 милиарда евро. Над един милион души са участвали в 18 000 финансирани проекта, а публикуваните данни показват, че през 2014/2015 г. повече млади хора са се възползвали от по-широка гама от възможности, предлагани от новата програма. На социално слабите студенти и тези със специални нужди се предоставят повече средства

Освен това за 2016 г. са поети задължения за още 13 милиона евро за финансирането на проекти, свързани с въпроси като социалното приобщаване на малцинствата, мигрантите и други групи в неравностойно социално положение.

Източник: Mediapool

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top