fbpx
Начало » Любопитно » Най-търсените професии през 2025г.

Най-търсените професии през 2025г.

  • netpro
  • 20 сеп. 2016
  •  Коментарите са изключени за Най-търсените професии през 2025г.
jobs1

Популярно е схващането, че с напредването в технологичното развитие, хората все по-често ще бъдат заменяни от компютри и роботи. Според доклада на Световния икономически форум, „Бъдещето на професиите” (Future of Jobs), в резултат на автоматизацията, 5 милиона души ще загубят работата си. Цифрите са показателни за дълбоките промени, които претърпява световният трудов пазар, което от своя страна поражда редица страхове сред работници и синдикати.

Макар тези притеснения да имат своите основания, трезвата мисъл ни подсказва, че с развитието на високите технологии, ще се зароди глад за нов вид кадри. Пазарът ще има нужда от все по-квалифицирани служители, които да притежават нужните знания, за да боравят с машините на утрешния ден. Именно в тази насока докладът очертава основните умения, чието овладяване трябва да се превърне в приоритет на бъдещия работник, за да може да бъде търсен и желан от работодателите.

jobs2

  Графиката показва уменията, които ще се превърнат във фактор в бъдещето и процентното измерения на търсенето им от страна на работодатели.

  Ето и на кои аспекти от характера си трябва да наблегнете в следващото десетилетие, като започваме от най-търсеното и стигаме до основите, които са задължителни.

–       когнитивни (познавателни) способности

–       разбиране и умения за работа със системи

–       умения за разрешаване на сложни проблеми

–       умения свързани със създаването на качествено съдържание

–       умения в областта на информационните технологии

–       социални умения

–       умения свързани с управлението на ресурси

–       технически умения

–       физически способности

  Според доклада определени сфери на трудовия пазар са в бум, който ще продължи и в бъдеще, а професиите свързани с тях ще са все по-търсени и перспективни.

–       Професии, свързани с програмиране, анализиране на компютърни системи, маркетинг и проучването на пазара се предвижда да заемат все по-важно място в бизнес средите в периода до 2025. За да заемете такава длъжност, уменията в областта на информационните технологии и компютрите са вашия номер едно приоритет.

–       Медицински специалисти, кинезитерапевти и професии свързани със здравеопазването и повишаване на качеството на живот на все по-застаряващото население ще са много търсени, особено в Западния свят.

–       Усилено ще се търсят професионалисти в продажбите и маркетинга. В свят, който все повече ще се роботизира, социалните умения, емоционалната интелигентност и разбирането на новите социални платформи, които са нужни за практикуването на тези професии, ще са все по-ценени.

–       Всички професии свързани с образованието и обучението ще претърпят ренесанс.

–       Одиторите, счетоводителите и анализаторите на управлението ще претърпят почти двоен ръст в търсенето, а качества като гъвкавост, бизнес нюх и адаптивност ще са водещите фактори за успех в тези професии.

  Докладът показва, че до 2020 година основните качества, които ще бъдат търсени на пазара на труда, са подценявани от работодателите днес. В тази връзка бих искал да посоча очевидното: възможността да се адаптираме към бъдещото започва с изборите, които правим днес, така че, независимо дали става дума за започването на университет, записването на нов курс, или изучаването на чужд език, бъдете отворени към възможностите да бъдете по-квалифицирани. Не спирайте да учите и да развивате уменията. Вашето бъдещо аз ще го оцени.

 

 

Автор: Андреа-Франко Кандела 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top