fbpx
Начало » Бакалавър » Най-странните специалности

Най-странните специалности

  • netpro
  • 23 февр. 2017
  •  Коментарите са изключени за Най-странните специалности
strangesign

 

Свикнали сме да критикуваме българските университети за раздутия и прием и причудливите специалности, които измислят, за да привличат студенти. Обективността обаче изисква да кажем, че това далеч не е българска практика. Напротив – разпространена е по-цял свят и можем да я открием дори и в най-престижните университети.

Ако се съмнявате, разгледайте този списък с подбрани “бисери” на науката от редица висши училища.

 

1.      Изследване на вещици (Harvard University)

В много висши училища има програми по програми по фолклористика. Но колко от тях включват изследване на вещиците, в комбинация с митологиите на северноамериканските индианци и устните разкази на африканските шаманки. При това в един от най-престижните университети на планетата. Каква обаче е кариерната реализация… не мога да ви кажа.

2. Боулинг мениджмънт (Vincennes University)

Обичате ли боулинг!? Не, нали… Много странна игра. Но ако случайно това е вашата страст, то Университетът Винсенес в САЩ има идеалната програма за вас. Изучава се както историята на боулинга, така и практиката – подреждане на кегли, почистване на улеите и т.н. При нормални обстоятелства бих казал, че няма да намерите друга толкова шантава програма, но в контекста на тази статия… Нека да видим какво остава в списъка.

3.  Конструиране на състезателни коли (Winston-Salem State University)

Фенове на моторните спортове има много. Но наистина ли има нужда от цяла университетска специалност, която да подготвя конструктори? От университета в Уинстън-Сейлем очевидно смятат, че отговорът е да. В интерес на истината, само в САЩ, с моторните спортове са свързани над 24 000 работни места, така че идеята може би не е толкова странна. Трябва да отбележим, че сред дисциплините, които се изучават са включени и маркетинг, ивент мениджмънт и т.н.

4. Рисуване на комикси (Minneapolis College of Art and Design)

Има нещо забавно в комиксите. Не си мислете, че са само за деца. Напротив – това е огромна индустрия, която се радва на фенове от всички възрасти. Затова Колежът по изкуства в Минеаполис се е заел с обучаването на кадри, тясно специализирани в рисуването на комикси. Изучават се доста от предметите, които изучават и обикновените художници или графични дизайнери, но акцентът винаги е върху приложението им в комиксите.

5. Мениджмънт на цветя (Mississippi State University)

Ако си мислите, че продажбата на цветя е лесна работа, то горчиво се лъжете. Или поне така смятат от Държавния университет на Мисисипи в САЩ. Там са разкрили цяла специалност по мениджмънт на цветя. В това влиза мениджмънта на цветарски магазин, както и задълбочени познания по различните видове цветя. От университета са категорични, че програмата е сериозна, а завършилите се реализират като истински мениджъри в цветарската индустрия.

6. Изследване на кокошки (North Carolina State University)

На пръв поглед името на тази специалност казва всичко за нея. Но всъщност, студентите на Университета в Северна Каролина изучават внимателно и пуйки, и патици, освен кокошките. Има задължителни часове по химия и биология, но основният фокус никога не се губи: как да отгледате малки, сладки пилета и да ги превърнете в продуктивни кокошки.

материал на Йордан Карапенчев

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top