fbpx
Начало » България » Най-високотехнологичната Смарт класна стая влезе в София Тех Парк

Най-високотехнологичната Смарт класна стая влезе в София Тех Парк

  • netpro
  • 11 дек. 2015
  •  Коментарите са изключени за Най-високотехнологичната Смарт класна стая влезе в София Тех Парк
SmartClassroom riazane na lenta

На специално събитие днес в присъствието на президента на България Росен Плевнелиев, президента на Словакия Андрей Киска, еврокомисаря по регионалното развитие Корина Крецу, и министъра на икономиката Божидар Лукарски бе открита най-технологичната Смарт класна стая, която е част от София Тех Парк, първият научно-технологичен парк в България. Смарт класната стая е партньорски проект на Samsung и Джуниър Ачийвмънт България.

Новата Смарт класна стая ще бъде достъпна за организиране на обучения, уъркшопове, различни курсове и други специализирани събития напълно безплатно. Всеки учител, който иска да проведе своя час и да предаде нов урок например, използвайки ресурсите и възможностите на  Смарт класната стая, може да направи това, стига предварително да съгласува и заяви своето желание. Стаята ще се менажира от екип на Джуниър Ачийвмънт България, който ще се грижи за обслужването и определянето на графика за ползване.  

Samsung e световен технологичен лидер и е съвсем естествено ние като компания да бъдем част от най-високотехнологичния проект в страната, какъвто е София Тех Парк. Горди сме, че можем да представим най-новите и иновативни технологични решения тук, в тази Смарт класна стая, които ще са достъпни за българските ученици, учители и широката общественост. Този проект надгражда цялата ни досегашна политика в подкрепа на българското образование и е поредната крачка напред в нашите усилия за интегриране на съвременните дигитални технологии в образованието и с това да направим процеса на обучение по-интересен и по-ефективен“, заяви Крис Чънг, генерален мениджър на Samsung България.

„Като водеща организация в обучението по предприемачество, финансова грамотност и умения за работа, Джуниър Ачийвмънт България модернизира всички степени на българското образование и осигурява среда, в която учениците и студентите развиват  предприемчивост, инициативност и дигитална компетентност. В партньорство със Samsung положихме началото на съвместните ни усилия за по-добро образование още през 2013 г., когато открихме първата Смарт класна стая в София, последвана от още две в страната. Тези проекти пренесоха обучението на българския ученик на едно ново ниво, основано на електронното съдържание, с всички предимства, които то носи за образователния процес, каза Милена Стойчева, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България.

Новооткритата Смарт класна стая е четвъртата у нас, но значително надхвърля технологичните възможности на досегашните три, които функционират в училища в София, Пловдив и Бургас. Инфрастуктурата е изградена по начин, който позволява всяка нова иновация, която има отношение към образователния порцес, много лесно и бързо да бъде интегрирана и тествана. Освен стандартните таблети, електронна дъска и професионални екрани, стаята ще има възможност и за конферентна видео връзка с останалите Смарт класни стаи. Едно от технологичните решения, което Samsung внедрява в тази стая е разработено от Университета в Амстердам от Sightcorp B.V. и реално днес бе представено за пръв път в Европа. Специални камери ще разчитат времето, през което учениците гледат към дъската или учителя, показвайки на отделен екран статистика за тяхното емоционално състояние и концентрация. На екрана ще се показват данни и за температурата, осветеността, влажността и атмосферното налягане.

„Събирайки данни за средата, както и информация за това доколко учениците внимават и са концентрирани върху процеса на обучение, който тече в момента, нашата идея е да анализираме тези данни и да проверим доколко промяната в основните фактори на средата оказва влияние върху вниманието на учениците. Това ще ни помогне да направим съответните изводи за промяна, актуализиране и оптимизиране на учебното съдържание, както и да знаем как да променяме околната среда, така че това да ни помага за ефективността на образователния процес“, заяви Шакир Ахмедов, мениджър „B2B дивизия“, Samsung България.

Смарт класната стая в София Тех Парк стартира своята дейност от следващата година. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top