fbpx
Начало » България » Над 3200 младежи са намерили работа в инициативата „Алианс за младежда“

Над 3200 младежи са намерили работа в инициативата „Алианс за младежда“

  • netpro
  • 19 ное. 2015
  •  Коментарите са изключени за Над 3200 младежи са намерили работа в инициативата „Алианс за младежда“
Fani Nikolova

Над 3200 млади хора са се възползвали от възможностите за работа или стаж в рамките на инициативата „Алианс за младежта“ в България от септември 2014 г. до момента. Това бе обявено на специално организирана кръгла маса под надслов „Бизнесът, институциите и образованието в подкрепа на младежката заетост в страната“, която се проведе на 19 ноември 2015 г. в Университета по хранителни технологии в гр. Пловдив. На събитието бяха дискутирани възможностите за развитие на младите хора не само в София, а и в останалите градове от страната. Бяха представени и резултатите от инициативата „Алианс за младежта“. В кръглата маса взеха участие заместник-кметът по „Култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики” на Община Пловдив Стефан Стоянов, г-жа Фани Николова от Регионалната дирекция „Служба по заетостта“ в Пловдив, проф. Кольо Динков – ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив, Хуан Карлос Пералехо – изпълнителен директор на Нестле България, Аделина Костова – мениджър „Човешки ресурси“ в Нестле България, Галина Георгиева – директор „Човешки ресурси“ на Дунапак Родина АД, други представители на компаниите-членове на „Алианс за младежта“. Всички учасници се обединиха в ангажимента да подпомогнат младите хора в прехода им от университета към пазара на труда.

„Като социално-отговорна компания и лидер в балансираното хранене и активния начин на живот, чувстваме, че е наше морално задължение да подпомагаме развитието на младите хора и да им дадем шанс да се реализират в собствената им страна. Вярваме, че е важно бизнесът, институциите и образованието да работим заедно в подкрепа на младежката заетост в цяла България и резултатите, които постигнахме до момента в рамките на „Алианс за младежта“ го доказват. Само за последната година над 153 млади хора се възползваха от възможностите за работа и стаж в Нестле България. Щастливи сме да видим, че и нашите партньори активно работят в същата посока. Вярваме, че много скоро ще обявим още по-добри резултати“, – коментира г-жа Аделина Костова, мениджър „Човешки ресурси“ в Нестле България.

„Работим усилено, за да привличаме все повече млади хора да се реализират в Пловдив. Искаме да им дадем възможност да се развиват, да направим града привлекателен и интересен за тях. Доказателство за това е и стажантската програма на Община Пловдив, в рамките на която даваме възможност на младежи да се запознаят отблизо с реалната работна среда и да натрупат знания и умения, които да им помогнат в бъдещото им развитие. Работим в тясно сътрудничество с местните компании и университети и се стремим да улесним връзката между образованието и бизнеса, да помогнем на младежите в техния кариерен старт. Именно затова подкрепяме инициативата „Алианс за младежта“, която доказва, че когато всички работим заедно и целенасочено и сме обединени от една обща цел, резултатите не закъсняват“, – добави зам.-кметът на Община Пловдив Стефан Стоянов.

„Приемаме това домакинство като признание за работата ни за успешната реализация на нашите студенти“, – заяви ректорът на Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив проф. Кольо Динков. По думите му, близо 70 % от възпитаниците на УХТ започват работа по специалността, по която са обучавани до една година след дипломирането си.

„Това не се постига самоцелно. Напротив, то е резултат от активното и ползотворно сътрудничество, което имаме с компаниите от хранителната промишленост, биотехнологиите и туризма, с браншовите организации. Неслучайно в мениджърските екипи на редица компании, в това число и на Нестле България, работят наши студенти, – добави проф. Динков. Партньорството с бизнеса се реализира успешно още в процеса на обучение на студентите от УХТ. Активната работа по отношение на студентските практики в компаниите от хранителната промишленост, стипендиантските програми, стажовете, подобряването на професионалните умения в реална работна среда са част от възможностите за насърчаване на младежката заетост и успешната реализация на нашите студенти“, посочи още ректорът.

„Дунапак Родина ежегодно дава възможност за реализация и натрупване на опит на млади хора чрез своята стажантска програма. Ние оказваме съдействие на студентите, осигуряваме им и ментор, който да отговори на техните въпроси и да ги насочи в бъдещата потенциална реализация и образователни потребности. Компанията си сътрудничи активно с местните университети, институции, правителствени и неправителствени организации и вярваме, че само чрез успешното ни партньорство можем да помогнем на повече млади хора да се реализират на пазара на труда не само в София, но и в цялата страна“, – заяви Галина Георгиева, мениджър „Човешки ресурси“ на пловдивската компания Дунапак Родина АД, член на инициативата „Алианс за младежта“.

„Алианс за младежта“ е първото паневропейско бизнес движение, което се ангажира да подобри възможностите за младите хора в предизвикателния пазар на труда. През 2014 г. Нестле обедини усилията си с още 200 компании и всички те поеха ангажимент да създадат над 100 000 нови възможности за младите хора в Европа. България е една от държавите, които взимат активно участие в инициативата. От края на септември 2014 г. Нестле България сътрудничи с още 30 местни и международни компании-партньори с цел насърчаване и подпомагане на младежката заетост у нас. В рамките на Алианса Нестле България и партньорите на компанията в страната разработиха редица съвместни и самостоятелни инициативи и събития, чрез които предлагат на младите хора професионален опит и стаж, за да им помогнат да се реализират на пазара на труда. Компаниите насърчават своите служители да съветват младежите как да се подготвят за работа, предлагайки практически насоки за изготвяне на автобиографии и съвети какво е важно при явяване на интервю за работа. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top