fbpx
Начало » България » Над 20 000 българчета ще се радват на нови кабинети по природни науки, технологии и езици

Над 20 000 българчета ще се радват на нови кабинети по природни науки, технологии и езици

  • netpro
  • 13 юни 2016
  •  Коментарите са изключени за Над 20 000 българчета ще се радват на нови кабинети по природни науки, технологии и езици

  Над 20 000 български ученици от 23 училища в цялата страна ще имат възможността да се обучават в нови кабинети по биология, физика, химия, информатика, предприемачество и езиково обучение от 2017 г. Фондация „Америка за България” обяви финалистите в конкурса „Училища на бъдещето” на специална церемония в София. Те ще получат общо 2 600 000 лева.

  Конкурсът „Училища на бъдещето“ се провежда за поредна шеста година, а външната експертна оценка на резултатите от него показва, че след обновяването на учебната среда децата значително са подобрили функционалната си грамотност. Те се справят много по-добре с четенето на графики, таблици и усвояването на знания по български език и природни науки. Освен това учениците отбелязват по-добри умения в конкретни ситуации от реалния живот. В 71% от училищата, финансирани по програмата „Училища на бъдещето“, учениците са доволни, че учат в това училище.

  „Най-важното за нас е, че децата харесват училището си повече. Те са по-мотивирани да учат и са подобрили функционалната си грамотност и уменията си по български език и природни науки. Тези знания ще им бъдат много полезни в бъдеще“, заяви Наталия Митева, програмен директор „Образование и библиотеки“ на Фондация „Америка за България“.

   Външната оценка на конкурса „Училища на бъдещето“ е изготвена от институт „Отворено общество“ и е базирана на проучване сред  60 000 ученици за периода на последните 5 години.

  През последните 6 години чрез конкурса “Училища на бъдещето” Фондация „Америка за България“ подкрепи 45 училища от цялата страна с повече от 3.5 милиона долара. Над 30 000 български ученици вече имат достъп до нови лаборатории по химия, физика и биология, развиват предприемаческите си умения и използват най-модерни технологии в кабинетите по информатика и езиково обучение.

 

  Конкурсът “Училища на бъдещето” е само една от инициативите, с които Фондация “Америка за България” стимулира интереса на българските деца към природо-математическите науки и изучаването на английски език. Всяка година фондацията организира обучения и обмяна на опит в САЩ за 30 талантливи и амбициозни български учители и училищни директори. Вече повече от 5 години тя осигурява подготовката и участието на националните отбори по природни науки в най-престижните международни олимпиади и състезания. Фондацията подкрепя и програмата “Космически предизвикателства”, в рамките на която български младежи участват в лекции, дискусии и практически сесии, водени от експерти от НАСА и Европейската космическа агенция.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top