fbpx
Начало » България » МУ София открива свой филиал в Петрич

МУ София открива свой филиал в Петрич

  • netpro
  • 09 сеп. 2015
  •  Коментарите са изключени за МУ София открива свой филиал в Петрич
students 01

Петрич става поредният град у нас, в който ще се открие висше училище. Това стана факт с подписването на договор във вторник между кмета на общината Вельо Илиев и проф. д-р Алексей Алексеев, главен секретар на Медицински университет – София. В града ще се обучават чуждестранни студенти от висшето учебно заведение по специалностите  „Кинезетерапевт”, „Медицинска сестра”, „Акушерка”. Градоначалникът и главният секретар на МУ сложиха подписите си под важния документ в кабинета на кмета. През последните години има сериозен интерес от страна на гръцките младежи към обучението по медицина у нас. 

Проф. д-р Алексеев връчи на Вельо Илиев почетен плакет за приноса  му към развитието на дейността на Медицинския университет. Градоначалникът му върна жеста и даде плакет от името на общината за ректора  на университета – акад. Ваньо Митев. Управникът отличи с почетна  грамота и Алексей Алексеев за помощта му градът да приеме студенти. От тази учебна година в Петрич стартира изнесеното обучение на чуждестранни студенти от факултета по обществено здраве към Медицинския университет. Първите студенти ще са от Гърция, в южната ни съседка интересът към новата услуга е голям, защото младежите ще са с 200 километра по-близо до родните си домове. 

От учебната 2016/2017 г. ще има студенти в Петрич и от други чужди страни. Ако потръгнат нещата, ще се обучават и български студенти държавна поръчка. По предложение на кмета общинският съвет гласува  решение за безвъзмездно отдаване на университета на един от етажите на незавършеното триетажно крило на болницата, както и да бъдат отпуснати 100 000 лева за ремонтни дейности. Общината е поела ангажимент от следващата година да предостави безвъзмездно на висшето учебно заведение и другите два етажа. Така ще се обособи цял триетажен корпус за ефективното изнесено обучение на студенти от чужбина и от България в Петрич. 

Източник: standartnews.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top