fbpx
Начало » България » МУ Варна строи спа център и база за морски спортове

МУ Варна строи спа център и база за морски спортове

  • netpro
  • 27 мар. 2015
  •  Коментарите са изключени за МУ Варна строи спа център и база за морски спортове
hat 1

Университетски центрове за спа и морелечение и за морски спортове ще строи Медицинският университет /МУ/ във Варна, съобщи ректорът проф. Красимир Иванов. Първата база ще е до Златни пясъци върху 17 дка терен на висшето училище. Тя е нужна за обучението на бъдещите магистри по най-новата едноименна специалност в университета. „Създадохме я, защото има търсене. В реномираните спа-центрове не е редно да работят самоуки хора“, коментира проф. Иванов. Той благодари на правителството, което преди дни даде на МУ 137 дка на брега на Варненското езеро. Там университетът ще прави база за морски спортове, стадион, тенис кортове и център за конгресен туризъм с хотелска част.

Проектите още не са остойностени, тъй като първо трябва да бъдат направени подробни устройствени планове. Финансиране ще се търси от програмите на ЕС, уточни ректорът. Миналата година университетът е привлякъл 5 млн. лв. по 7 европрограми. С част от парите бе отворена първата у нас университетска стоматология, а в УМБАЛ „Св. Марина“ заработи център по транслационна медицина, в който се присаждат стволови клетки на онкоболни пациенти.

В болницата се намират 90% от катедрите на университета. Ръководството й бе нарочено за смяна от здравния министър д-р Петър Москов заради загуби, натрупани от съхранението на солидни авоари в КТБ. „Министърът е в правото си еднолично да прави кадрови промени. Но „Св. Марина“ е успешна болница. Тя е основният стълб на здравеопазването в Североизточна България.

Само миналата година там са лекувани 55 000 души, а работещите над 1800 човека редовно си получават заплатите“, категоричен бе проф. Иванов, който оглавява и борда на директорите на „Св. Марина“. Той съобщи, че вече работи онкоцентърът в болницата, изграден с над 20 млн. лв. по ОП „Регионално развитие“. През октомври той ще бъде дооборудван с първия у нас линеен ускорител за радиохирургия, което ще спести разходките до Турция и разходите на стотици онкоболни българи.

Източник: вестник Труд

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top